Extrajobbet blev hennes yrkesval

Ett extraknäck på Nya Zeeland fick Karin Steffner att fastna för möbler. Nu har hon egen tapetserarverkstad i Sonstorp.

Karin Steffner ångrar inte sitt yrkesval. Tapetseraryrket är en kombination av allt hon gillar; naturmaterial, hantverk och problemlösning.

Karin Steffner ångrar inte sitt yrkesval. Tapetseraryrket är en kombination av allt hon gillar; naturmaterial, hantverk och problemlösning.

Foto: Fotograf saknas!

Sonstorp2005-02-19 04:00
-Det är de svåra möblerna som ska totalrenoveras som är de roligaste. Då får man verkligen tänka steg för steg hur man ska gå vidare. Stoppningen brukar vara det svåraste, tyget det lätta, säger Karin Steffner.
Hon pekar på ett av objekten hon arbetar med nu; en riktigt gammal soffa med slitet tyg och en svajande resårbotten.
Under soffan på verkstadsgolvet ligger en lång rad stolsdynor från Finspångs slott. Det sunkiga rosa tyget ska bytas ut mot ett mörkare och elegantare. I hyllan intill ligger säckvis med tagel och stora rullar sadelgjord av hampa.
-Jag tycker om att arbeta med naturmaterial. Det har en helt annan kvalité än syntet. En sadelgjord av hampa håller i 100 år. Syntet blir till mjöl efter 20.

Många moment
Hon tar fram en stor lång nål, trycker den genom sadelgjorden och börjar sy fast de stora resårerna. När resåren är på plats täcks den med olika lager av vävar. Sedan är det tags att stoppa soffan med tagel, som slutligen täcks av domestik.
Karins tapetserarkarriär började när hon var au pair på Nya Zeeland, och jobbade extra i en bilverkstad där man klädde om bilstolar. Hon föll direkt för kombinationen av handarbete och spännande material.
-Så gillar jag att det är stora grejer man håller på med. Det är inte så där pilligt som det kan vara att sy.

Uppsving i branschen
När Karin kom hem till Göteborg sökte hon genast upp en tapetserare som hon kunde gå som lärling hos. Då var branschen annorlunda. De flesta tapetserarna var äldre, många närmare åttio år. Nu har yrket fått ett uppsving i och med att gamla möbler blivit på modet. Framför allt i städerna.
-Här på landet är det lite annorlunda. Jag tror att det är vanligare med äldre möbler här och därför sätter man inte samma värde på dem.
Strax efter att Karin gått färdigt sin lärlingsutbildning avled mannen hon haft som läromästare. Karin som var 22 år då bestämde sig för att överta firman. Det var tufft, och så här i efterhand kan hon kanske tycka att hon var väl ung för uppgiften, men samtidigt gav det henne en massa nyttiga erfarenheter. Efter några års arbete i verkstaden fick hon dock svårt att mäkta med att arbeta ensam.
-Ensamheten är den enda nackdelen med det här yrket.
För att komma ut bland människor började Karin arbeta halvtid som lärare.
-Sedan fick min sambo Patrik jobb på Siemens här i Finspång och vi skulle få barn, och då kändes det som ett lämpligt tillfälle att bryta upp och flytta.
Att lämna huset i Göteborg, säga upp firman och bege sig till Sonstorp var ett stort steg, men samtidigt spännande. Nu har familjen bott här i fyra år och de trivs bra.
-Vi har verkligen blivit bra bemötta här ute och vi har fått många nya vänner.
Sadelgjord kallas det textila band med hög styrka och låg töjbarhet som används för att bära upp stoppningen i möbler.
Sadelgjordsspännare är ett verktyg som används för att man ska kunna få sadelgjorden riktigt spänd innan den spikas fast.
Magnethammare är en vanlig hammare försedd med en magnet som spiken fastnar på. Det gör att man kan komma åt att spika på trånga ställen utan att hålla i spiken.
Domestik är det tyg som sitter närmast stoppningen. Över det klär man sedan ett möbeltyg.
Stickard är en slags lång syl med skaft som används för att trycka hål i sadelgjorden.
Tagel är långa, grova och ganska styva hår från man och svans hos hästdjur samt från svans hos nötkreatur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om