Postade flugor håller snyggt i ladugården
Nilssons i Rökslid har nått bra resultat med miljöflugor i sin nya lagård.
- Sen häller man dem i kanten på nån kalvbox, i halmen där det blir varmt, så kläcks de där.
Äter oönskade larver
Miljöflugorna lever på lagårdsflugans larver och ser därmed till att hålla nere antalet.
- Fördelen är att de håller sig där det är mörkt så man slipper dem i fönstren där de skitar ner, säger Christer Nilsson.
Miljöflugan dras inte heller till djuren som den vanliga lagårdsflugan. Men att det var så få flugor i Rökslids nya lagård i somras kan bero på flera saker, menar Christer Nilsson.
Dels är det alltid renare och mer ventilation i en ny lagård, vilket är ett bra utgångsläge. Dels skiftar mängden flugor beroende på vädret olika år.
- Det har varit väldigt intressant att pröva, säger Christer Nilsson som kommer att köra samma recept i år.
Har man många djupströbäddar som bara gödslas ut 2-3 gånger om året, då blir det nog svårare att bekämpa flugor med flugor, tror han.
- Det bästa är ändå att hålla så rent som möjligt i en lagård och ha så lite gödsel som möjligt liggandes. Då blir det färre flugor.
Friskare kor
I miljö- och hälsoskyddsinspektören Jan Olofssons årliga brev till alla ägare av lantbruksfastigheter informerar han om de nya biologiska sätten att komma åt flugorna som funnits cirka tio år på marknaden.
Det är bevisat att flugor kan minska vikten på ett nötkreatur med ett halvt kilo om dagen och dra ner mjölkproduktionen med 20 procent, skriver han där.
De vanliga hus- eller lagårdsflugorna kan lägga 100-150 ägg om dagen så det blir snabbt enorma mängder avkommor för den som inte håller efter dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!