Sonstorps Bruk får ansiktslyftning

I hård konkurrens har Sonstorps Bruk fått 300 000 kronor i statligt stöd för att restaurera kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

En rejäl ansiktslyftning väntar Verkshuset som ligger en bit utanför den samlade bruksmiljön. Här är det hängrännor i trä som gäller.

En rejäl ansiktslyftning väntar Verkshuset som ligger en bit utanför den samlade bruksmiljön. Här är det hängrännor i trä som gäller.

Foto: Fotograf saknas!

Sonstorp2005-06-01 04:00
- Det är en stenhård prioritering vi gör. Det tack vare att de har lagt ner så mycket jobb och pengar själva och att de har en långsiktig plan, säger länsantikvarien Björn Häger.

Spännande detaljer
Av över 100 byggnadsminnen i länet har bara ett 20-tal långsiktiga restaureringsplaner. Sonstorps Bruk, eller bara Sonstorp som bruk och herrgård och egentligen heter, är en av dem. Bruket har varit i familjen Mörners ägo sedan 1821, för femton år sedan tog Agneta och Carl-Gustaf Mörner över företaget som bland annat bedriver jord- och skogsbruk.
Just nu är de två skilda delarna bruksmiljön och herrgårdsmiljön på väg att kläs i en vacker skir vårdräkt. Att 53 fönster måste målas om, tak på stallet bytas och behoven av restaureringar skriar högt även på andra håll, det är lätt att förbise. Helhetsintrycket är ändå överväldigande vackert med fantastiska detaljer på många av de totalt 16 kulturbyggnaderna.
- Vi är båda intresserade av kulturhistoria och tycker att det är roligt att vårda den här miljön. Vi ser det också som en skyldighet både mot gamla generationer och nya, säger Agneta Mörner.
Det finns ingen ekonomi i att underhålla kulturbyggnader, berättar hon. Även om man får statliga bidrag krävs minst lika mycket pengar av eget kapital. Det mesta måste specialbeställas och göras av fackkunnigt folk. Vart man än vänder huvudet går det att hitta arbete som behöver göras.
- Man kan inte vara perfektionist eller pedant om man ska bo så här, skojar Agneta.
För att få kontroll över alla restaureringsbehov gjordes ett åtgärdsprogram 1995. Listan över allt som gjorts sedan dess täcker en och en halv A4-sida. Det finns också ett färgprogram framtaget för att herrgårds- och bruksmiljörer ska se enhetliga ut.

Fönster på tur
Planen rullar vidare fram till 2020. Det som står på tur nu närmaste åren och som statsbidraget bidrar till är bland annat renovering och ommålning av 53 fönster i herrgårdens huvudbyggnad. Dessutom ska taktegel bytas och flera andra åtgärder göras på stallarna.
I fokus den här gången har också det så kallade Verkshuset hamnat. Dess taklutning på 57 grader är mycket ovanlig. Byggnaden har också flera skulpterade detaljer som skyddas av snedställda vertikala brädor, en detalj som man inte ser så ofta. Därför bedöms Verkshuset ha ett högt kulturhistoriskt värde.

En av många
Sonstorps Bruk är bara en av många som får bidrag till restaureringar. Länsstyrelsen får totalt 4-5 miljoner årligen till byggnadsvård
i Östergötland.
- Det är alldeles för lite pengar. Som vi ser det finns ett behov på 12-20 miljoner som vi skulle vilja fördela varje år, säger Bengt Häger.
Fakta Sonstorps BrukFick bruksrättigheter redan 1546, men här bedrevs antagligen järnhantering redan på 1300-talet. Den las ner helt 1910.
Herrgårdsmiljön är byggnadsminne sedan 1977 och består av: Herrgård (1792), två flyglar (1806+1890) och två stallar (1874 +1876).
Dessutom ingår en bruksmiljö med Bruksgård som har två flyglar, smedja, kvarn, magasin, järnbod, kolbod, spikbod och krutbod.
Har fått sammanlagt 900 000 kronor till byggnadsvård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om