Anders Flodström kommer att lämna Högskoleverket

Anders Flodström lämnar sin post som universitetskansler och chef för Högskoleverket den 1 juli. Flodström, som även varit rektor för Linköpings universitet, återgår nu till en tjänst på Kungliga tekniska högskolan.

Ja, det här var ju riktigt roligt. Universitetskanslern Anders Flodström och LiU:s rektor Mille Millnert hade många minnen från uppbyggnaden av Campus Norrköping.

Ja, det här var ju riktigt roligt. Universitetskanslern Anders Flodström och LiU:s rektor Mille Millnert hade många minnen från uppbyggnaden av Campus Norrköping.

Foto: Jonson Fredrik

Stockholm2010-06-08 10:50
Orsaken till att Flodström väljer att avgå är en konflikt mellan honom och utbildnings- och forskningsminister Tobias Krantz. Konflikten handlar om ett nytt system för kvalitetsutvärdering inom högskolan. - Det är skillnaden i synen på hur man bäst mäter kvalitet i högre utbildning, i kombination med en nära styrning av utvecklingsarbetet som inte är förenlig med relationen politisk styrning och expertmyndighet, som gör att jag väljer att avgå, säger Anders Flodström i ett pressmeddelande.Mellan 1995 och 1998 var Flodström rektor för Linköpings universitet och han ansågs vara den som låg bakom den snabba uppbyggnaden av Campus Norrköping. Därefter arbetade han åren 1998 till 2007 som rektor och professor i fysik på Kungliga tekniska högskolan innan han den 1 augusti 2007 tillträdde som universitetskansler och chef för Högskoleverket. Tillbaka till KTH
Flodström kommer nu att gå tillbaka till Kungliga tekniska högskolan och även ha ett uppdrag från Utbildningsdepartementet att utreda Sveriges framtida forskningsfinansiering. Kort efter beskedet att Flodström avgår kom reaktionerna. Sveriges universitetslärarförbund, Sulf, skriver i ett pressmeddelande att de beklagar universitetskanslerns avgång och att Sulf under våren har uttryckt skarp kritik mot hur arbetet med det nya kvalitetsvärderingssystemet bedrivits. - Tyvärr kvarstår klyftan mellan sektor och departement och vi ser med oro fram emot vad som nu kommer att ske när det nya kvalitetssystemet ska implementeras. På sikt skadar det här Sveriges högre utbildning och vi kräver ett ansvarstagande över partigränserna för en långsiktigt hållbar forsknings- och utbildningspolitik, säger Anna Götlind, ordförande Sveriges universitetslärarförbund. Även Sveriges förenade studentkårer, Sfs, beklagar avgången och säger att de är djupt bekymrade över detta. "Varit ett bra stöd"
- Från min och studenternas sida känner vi att Flodström har varit ett bra stöd och att han har fört fram tänkvärda åsikter under det gångna året. Vi har inte alltid varit överens men tillsammans har vi drivit kamper om en bättre utbildningskvalitet i stort, antagningsregler samt breddad rekrytering och mångfald, säger Klas-Herman Lundgren ordförande för Sveriges förenade studentkårer i ett pressmeddelande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om