Full fart i chokladfabriken

Det kommer ljuvliga dofter från Irma Strömbergs och Anja Oscarssons chokladfabrik.

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm2007-10-19 06:41
Så här inför julen har de sin mest intensiva arbetsperiod. Tillsammans tillverkar de båda kollegorna flera ton godsaker, allt enligt originalrecept från 1927.När systrarna Elin och Karin Pettersson startade tillverkningen av chokladpraliner anade de inte att deras verksamhet skulle leva vidare långt in på nästa sekel. Men chokladsugna besökare hittade snart till den lilla fabriken som sakta men säkert byggde upp en stabil och trogen kundkrets.-Under de senaste 52 åren har en farbror kommit hit varje jul för att köpa en ask med choklad till sin fru, vilket jag tycker är charmigt, säger Irma Strömberg som dock inte varit med lika länge. Blandade praliner
Själv tog hon över fabriken för elva år sedan och har sedan dess hunnit tillverka det mesta som tänkas kan i chokladväg. Inför julen är det extra stor efterfrågan på olika typer av askar med blandade praliner.-Även marsipan är populärt, säger hon och får medhåll av konditorn Anja Oscarsson som lägger sista handen vid en härligt doftande chokladtryffel.Snart är det dags att hälla upp blandningen på bakbordet där den ska användas till olika slags praliner. Under tiden skär Irma upp kolor som ligger och doftar på en bakplåt.Underbara doofterBlandningen av alla underbara dofter gör att fabriken, som inte är mycket större än ett vanligt vardagsrum, känns mycket hemtrevlig och inbjudande.Vägg i vägg finns butiken där de dagsfärska godbitarna ligger uppradade i glasdisken. Här finner vi allt ifrån vanliga praliner fyllda med cognac och apelsinmarsipan till tomtar, julgranar och färgglada björnar. Ökat intresse
Under de senaste åren har intresset för choklad ökat markant, vilket kan bero på att nya forskningsrön visar att riktigt mörk choklad kan ha hälsosamma effekter. -I dag får jag ofta förfrågningar från företag och olika föreningar som vill att jag ska föreläsa om choklad eller arrangera chokladprovningar, säger Irma Strömberg. Och många av chokladerna passar utmärkt tillsammans med ett glas vin, detta eftersom chokladen och alkoholen framhäver varandras smaker.Det är just av den anledningen som många av pralinerna är blandade med olika typer av spritsorter.Inga halvfabrikat
Eftersom recepten som fabriken använder har använts sedan 1920-talet, är både konserveringsmedel och moderna vegetabiliska fetter bannlysta.-Vi köper inte in halvfabrikat, utan allt görs från grunden. Visst blir det lite mer jobb med det, men i gengäld kan vi styra över slutresultatet, säger Anja Oscarsson som gärna provsmakar godsakerna.-Speciellt mörk choklad är svår att låta bli.Både Irma och Anja är överens om att de nya EU-reglerna som bland annat innebär att choklad måste innehålla en viss procentandel kakao för att få kallas choklad är bra. -Det är stor skillnad på choklad och choklad. En del av storsäljarna som du hittar i vanliga butiker smakar bara fett och socker, säger Irma som helst håller de egna recepten för sig själv.-Det är mycket hemlighetsmakeri i den här branschen, säger hon med ett leende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om