Upplev det danska gemytet - hyr sommarhus vid havet

Att hyra sommarhus i Danmark är det närmaste de flesta kan komma "eget" hus mitt i det danska gemytet.

Liseleje ligger mitt i en lantlig oas men har ändå nära till mycket.

Liseleje ligger mitt i en lantlig oas men har ändå nära till mycket.

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm2005-07-30 04:00
Det är roligt att rå sig själv och samtidigt kunna njuta bekvämt till ett rimligt pris. Idealiskt för barnfamiljen men även om man bara är två eller ett gäng gamla vänner.
I fjol hyrde vi en liten rödmålad stuga med vildvuxen trädgård på Bornholm. Utan varmvatten, tv och radio men hemtrevlig och nära idylliska fiskelägen, cykelstigar, hav och sillrökerier. I år ville vi ha lite högre standard och upptäcka en ny del av Danmark. På internet hittade vi ett hus i Liseleje, på Själlands norra kust.
Bilen var fullastad med grillkol, pocketböcker, salt, socker och peppar. Kökshandduk, lakan, melittapåsar, disktrasor, varma tröjor och lätta sommarkläder, sandaler och cyklarna därbak på dragkroken. I hällande ösregn for vi söderut mot Helsingborg och färjan över Öresund, på väg till vårt danska sommarhus.

Mitt i en dansk idyll
Liseleje är en av de minsta av alla de charmiga fiskebyarna/småstäderna längs kusten, som alla slutar på -leje; Gilleleje, Tilsvideleje, Rågeleje ... Läget är idealiskt. Mitt i en lantlig oas men nära både Helsingör, Köpenhamn, Roskilde, slott och konstmuseer.
Liseleje visade sig också vara som själva sinnebilden för dansk idyll. En huvudgata som kantas av några krogar, den lokale köpmannen (= minilivs, som har "allt" från ost till toalettpapper och öl), ett glasskafé/grillbar, en kombinerad grönsaks- och sommarprylsaffär samt bageriet, en oerhört viktig institution i var dansk stad, by, kvarter.
Vi blir välkomnade av vår husägare, Jens, som visar runt och berättar lite om huset innan han lämnar nyckeln och cyklar hem till sin sommarbostad, hos svärföräldrarna en bit bort.
Vårt hus, från början ett fiskehus från förra sekelskiftet, har varsamt byggts om till ett modernt åretrunthus med glasveranda och stor inbyggd trädgård med grillplats och utemöbler.
För oss är det perfekt. Här finns alla bekvämligheter, tv, stereo, diskmaskin, kyl/frys, öppen spis, stort badrum, ja till och med solarium. Samtidigt är det väldigt somrigt och naturnära. Gräs mellan tårna och grill i egen have ("häve"=trädgård). Det tar lite tid innan vi hittar vitlökspress, kastruller, kaffemuggar och vinglas i skåp och lådor, men vi snart är vi hemmastadda.
Havet ligger bara drygt 100 meter från tomten och på strandängarna leker barn i alla åldrar med drakar som dansar i den nyckfulla vinden. Vi vandrar i timmar längs den breda sandstranden som sträcker ut sig längs kusten. Det är 15 grader i luften, 16 i vattnet, upplyser den tappre badvakten som huttrar i sin kur. Badet får vänta för vår del, men vi ser två "vinterbadare" och varje morgon är windsurfarna ute på vågorna.
Låt vara att vi hade prickat in regnperioden, mitten av juli, men att ha sitt eget hus innebär en gemytlig känsla och stor frihet. Bara lyckan av att varje morgon gå till bagaren och köa i nybakade dofter av wienerbröd, rundstycker och läckra matbröd. Sedan sitta på egen glasveranda och njuta frukost med kaffekoppen halva förmiddagen.
Vi cyklar till småbyarna och städerna runt omkring, och vi packar picknick och gör utflykter med bilen. Tack vare de korta avstånden fanns "allt" inom en sexmilsradie. Vi besökte Karen Blixens hus, Louisiana, Helsingör med Kronoborgs slott, Gilleleje, Hornbaek, Fredensborgs slott och så in till Köpenhamn och gick på Zoo. Dessutom är det en fröjd för en "semesterhusmor" att gå i danska matvaruaffärer och botanisera bland ostar, udda snacks och "tilbud" på såväl drycker som biffar.

Danmarks äldsta minigolfbana
En dag spelar vi minigolf, på Danmarks äldsta golfbana, på vägen mot grannbyn Asserbo. Den är näst intill "K-märkt".
- Banorna av cement är original från andra världskriget, byggd 1942. Tyskarnas baracker står där än i dag, säger mannen som säljer öl, glass och lämnar ut klubbor och nickar mot några låga hus på andra sidan vägen.
De kvällar det inte regnade grillade vi i trädgården, tog en öl ur egen back, rörde ihop tzatziki och kokade färskpotatis. Det var heller inte många steg till krogen med "Byens beste ribs" eller till glass/grillkiosken (för övrigt med fullständiga rättigheter).
Visst var det synd med vädret. Men vi njöt småskaligt, inomhus med tv-deckare, böcker och brasa, lagade mat när vi ville och utforskade grannskapet mellan regnskurarna. Kort sagt, det är lätt att leva upp till det danska begreppet "hygge" (=må gott, mysa) i "eget" hus, i Danmark.
Kanske samlar vi ihop några vänner och hyr ett större hus med egen inomhuspool nästa gång.
Fakta Hyra hus
i DanmarkPris: Priset varierar efter husets standard, storlek, läge och säsong. Från cirka 3 000 DKK till 13 000 DKK under högsäsong.
Typ av hus: Alla hus är privatägda och fullt möblerade. Utbudet är stort med såväl äldre charmiga stugor som modernt designade mer villaliknande hus. Storleken varierar från 30 m2 för två personer upp till 120 m2 för 10-12 personer med pool, bubbelbad och parabolantenn.
Slutstädning: Görs av hyresgästen eller köps till extra. Står angivet om det ingår.
El: Ingår oftast inte i hyran. Pris cirka 3 DKK per kilowattimme.
Depositionsavgift: Betalas som säkerhet mot eventuella skador.
Avtal/kontrakt, inklusive avbeställningsregler, förskott etcetera: Regleras via avtal mellan uthyraren/husförmedlaren och hyresgästen.
Husets utrustning: Alla hus är möblerade och har en bra grundutrustning av husgeråd och sängkläder. Ofta även utemöbler, grill, tv och radio. Observera att hyresgästen själv måste ta med lakan, handdukar, disktrasor och rengöringsmedel.
Försäkringar: Större skador täcks av hyresgästens egen hemförsäkring. Mindre skador, till exempel om en lampa eller stol går sönder, dras på depositionsavgiften eller görs upp med uthyraren på plats. De större arrangörerna/husförmedlarna har lokalkontor som hanterar nyckelutlämning på plats. Hyr man direkt av husägaren sänds nyckeln per post eller överlämnas personligen vid ankomst.
Högsäsong: juli-augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om