På internatskolan Lundsberg studerar inga vanliga Svenssons
Marken gungar under Sveriges äldsta internatskola - Lundsberg. Ansökningarna minskar och personal sägs upp.Är det en mossig snobbskola som tiden rusat förbi? Eller tvärtom en av landets bästa skolor?NT har tillbringat 24 timmar mitt i den värmländska skogen.
FOTO: JOHANNA GRÖNLUND Tack för maten. Killarna på elevhemmet Gransäter ställer sig upp och bockar för husmor efter middagen. Elevhemmet anses vara ett av de strängaste på Lundsberg.
Foto: Fotograf saknas!
Tredjeringaren Christian Mörner från Sonstorp utanför Finspång skulle aldrig drömma om att säga du till Magister Gemsiö som står bredvid honom på gårdsplanen utanför Lundsbergs huvudbyggnad.
Ni går bra, men Magistern är allra bäst.
- Någon gång har det väl hänt att jag sagt du till en lärare, efter ett långt lov eller så. Det är inget man får sänkt betyg eller en reprimand för. Men jag är säker på att de reagerar, säger Christian som började på privatskolan redan i sjuan och nu går sitt sjätte och sista år.
Lundsbergs tre ledord är kunskap, tradition - och stil. Eleverna lär sig att ta i hand med fast handslag och att se den de pratar med i ögonen. De lär sig att säga godmorgon-goddag-godkväll i stället för hej, att resa sig när en vuxen passerar, att, kort sagt, vara hövliga och belevade.
- Det ger eleverna en självsäkerhet som kan vara väldigt viktig. Social kompetens har ju nästan blivit viktigare än begåvning och utbildning, säger magister Gemsiö som bor i Östra Husby men sedan 1988 pendlar till jobbet i Värmland.
På kvällen bjuds vi på middag i flickhemmet Herrgården. Bordsbönen följs av "vad vill Ni ha att dricka?" och så ett litet välkomsttal. Magister Gemsiö viskar att vi som gäster ska gå ut först efter middagen. Själv tänker jag mest på om jag förväntas hålla tacktal.
Dagen efter har någon klottrat fula ord på ett par fönster till ett av elevhemmen. På kvällen har ett gäng tredjeringare haft fest och nu viskas det bland eleverna att några druckit så mycket att de kallats in till rektor och fått varningar.
200 tonåringar - mitt ute i skogen, de flesta långt hemifrån - fordrar förstås en del regler. Lundsbergs regelhäfte börjar vid "alkohol" (får inte förekomma) och slutar vid "värdesaker" (får inte förvaras i ytterplaggens fickor). Så kallat nattspring, att lämna det egna elevhemmet på natten, är strängeligen förbjudet.
- Reglerna behövs, och påföljderna också. Men jag skulle absolut inte vilja ha mer regler, säger Hanna Hammar som läser första året på Europaprogrammet.
- Förra året var det en kille som blev avstängd. Han hade haft sprit på rummet för många gånger, berättar klasskompisen Malin Dieden.
I synnerhet under prins Carl Philips tid på skolan, förföljde de negativa skriverierna Lundsberg. Det handlade om kamratförtryck, urspårade spritfester, en grop där mindre elever slängdes ner, ett speciellt "krökrum" på skolans diskotek, en hydda som brann ner.
På sitt arbetsrum slår rektor Peterson ut med händerna. Han är hjärtinnerligt trött på kvällspressen.
- Visa mig den där gropen som Expressen skriver om. Den finns helt enkelt inte. Jag förstår inte hur man kan få skriva sånt som är uppenbart fel, säger han och tilllägger:
- Visst förekommer det en och annan fest. Men absolut inte mer än på någon annan skola. Och mobbning har vi över huvud taget inte.
Från långt håll utstrålar Lundsbergs huvudbyggnad gammalt läroverk. Stort, massivt, tungt. Närmast räcket är stentrapporna ordentligt nötta; här har tusentals internatelever rusat upp och ner i hundra år.
På andra våningen har magister Woldmar lektion i fysik för naturvetarna i årskurs tre. Han hade 23 år bakom sig på kommunala gymnasieskolor när han kom till Lundsberg vid årsskiftet.
- Kommer någon ihåg hur stor atomen är, undrar han.
-Den är jätteliten, säger en flicka längst fram.
- Ja, men hur liten är jätteliten?
Många frågor handlar om prov och vad som är viktigast. "Vad betyder det för mitt betyg om jag inte klarar det testet? Vad tror Magistern kommer upp mest på det nationella provet?"
- Så är det på alla skolor, bland alla elever, säger magister Woldmar som annars tycker att Lundsberg är väldigt olik en vanlig skola.
- Förhållningssättet är ett helt annat. Här får jag ögonkontakt med eleverna och kan komma igång direkt med lektionerna. I Göteborg och Kungälv fick jag ofta stå och hojta för att påkalla uppmärksamhet och kunna börja.
På engelskalektionen timmen efter har magister Grönberg bara nio elever. Några är visserligen borta, men klassen är aldrig större än 15 personer. Alla får gott om tid att berätta vad de gjort under påsken och vad de tycker om husdjur.
- Vi lärare får en enorm kontakt med eleverna när vi själva bor på skolan. Det är nog den största fördelen med Lundsberg, säger magister Grönberg efter lektionen.
Börsen. Och konkurrensen från friskolorna. Det är de två vanligaste förklaringarna till att Lundsberg tappar elever. Skolan är dyr och när tiderna blir lite sämre kan också välbeställda föräldrar få svårt att ha råd.
Samtidigt går det bra för Lundsbergs främsta konkurrent, Sigtuna Humanistiska läroverk. Och det bekymrar förstås rektor Peterson.
På hans arbetsrum hänger ett fotografi på honom och Carl Bildt. Bredvid finns bilder från olika resor och en affisch med texten "kommunismens fall".
- Det är stenhårt, en kamp om själarna ute på marknaden, säger han. Vi måste bli bättre på marknadsföring. När jag kom hit för ett par år sedan var det nästan ingen som gjorde reklam för skolan. "Vad ska vi med marknadsföring till, vi som har 100-åriga traditioner", var det en del som sade.
När Rektor Peterson började på Lundsberg hade han byggt upp den mycket framgångsrika Europaskolan i Strängnäs och utsetts till årets skolledare i Sverige. Nu ska han ruska nytt liv i den ärevördiga 100-åringen.
Lundsberg behöver "intellektualiseras" på alla nivåer står det i senaste verksamhetsberättelsen.
- Ja, jag skrev det, lite tillspetsat. . . Men en isolerad miljö är i sig aldrig intellektuellt stimulerande. Nu har vi knutit kontakt med näringslivet och andra skolor och inrättat ett vetenskapligt råd. Vi talar mycket om det nya Lundsberg.
- Vi behöver bara öppna ett par fönster till för att det ska blåsa ganska friskt på skolan.
Efter middagen visar Magister Gemsiö runt bland de olika elevhemmen. Framför allt utsikten mot sjön, ett par matsalar och några salonger är riktigt imponerande. På några ställen har "silvret", priser och pokaler från olika tävlingar, ännu inte packats upp efter påsklovet. I en salong har det hamnat alldeles fel.
Av 250 elever kommer ungefär 50 från Kristinehamn eller Storfors kommun. Resten bor på internaten. Christian Mörner och de flesta andra tredjeringare har egna rum, medan merparten delar rum med en kamrat, "rummis".
- Skolan är ungefär som vilken skola som helst, säger Malin Dieden i årskurs ett. En del lärare är bra, en del gillar jag inte alls. Men på internatet har jag verkligen fått kompisar.
Nästan alla elever vi pratar med säger att undervisningen är bra. Men det som gör Lundsberg riktigt speciellt är just traditionerna och boendet. På skolan får många vänner för livet.
- Vi får inte bli som vilken skola som helst, säger många elever.
Ofta är det de som är mest konservativa. En tredjeringare säger halvt på skämt, halvt på allvar att han saknar tiden när yngre elever gav plats för de äldre framför TV:n. Och när Tord Magnuson, prinsessan Christinas man, genom föräldraföreningen föreslog en du-reform var det eleverna som protesterade mest.
- Jag tycker att vi kunde säga du. Men det är det nog inte så många andra som tycker, säger Christian Mörner.
På kvällen lossnar lite av det allra mest formella. Utanför elevhemmet Forest Hill står några killar och röker. I köket dricker Christian Mörner ett glas mjölk och äter en leverpastejmacka. Kompisarna kommer och går. Ett ganska vardagligt killsnack studsar runt i rummet; om tjejer, bastubadning och vilken klass som egentligen är bäst.
Klockan nio är det Champions League på TV. Christian rusar över till ett annat elevhem som har TV3. Disken blir kvar på bordet.
FOTNOT: Lundsbergs rektor heter Jan Peterson, lärarna i texten Ulf Gemsiö, JanErik Woldmar och Jonas Grönberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!