På Villa Sjöängen äter man med god aptit
Viktminskning och undernäring är okända begrepp på Villa Sjöängens äldreboende i Strömsfors.
- Maten ska smaka, förklarar Cordula Junno, i randigt förkläde. Hon sparar inte på smör och grädde. Till höger Helene Gustafsson-Stafstedt som är delägare i och driver Villa Sjöängen.
Foto: Fotograf saknas!
Gemensamma måltider handlar om så mycket mer än mat, förklarar Helene Gustafsson-Stafstedt, sjuksköterska och delägare i Villa Sjöängen.
- Den sociala samvaron runt matbordet har högt värde, säger hon. Vi känner dofterna från köket när maten lagas till, vi sitter vid dukat bord, vi umgås när vi äter och den som behöver hjälp med matning får det.
Husmanskost
Två lagade mål serveras dagligen - lunch och middag. På matsedeln står ofta husmanskost eftersom många matgäster är äldre och uppskattar sådan kosthållning. Även paj och pasta lagas till. Till helgerna blir det festmat som fläskfilé och potatisgratäng.
Magra produkter är bannlysta. Sådant hör inte hemma på ett äldreboende. Här används smör och grädde i rikligt mått.
- Maten ska smaka, säger Cordula Junno, som sköter den mesta matlagningen på Sjöängen.
Känner de boende
De boende vägs varje månad. Skulle någon ha gått ner i vikt sätts åtgärder in, men detta är mycket ovanligt, säger Helene Gustafsson-Stafstedt.
- Huset är litet och vi har få vikarier. Personalen känner de boende. Man märker om någon skulle magra.
Helene Gustafsson-Stafstedt känner väl till larmen om undernäring hos äldre. Hon menar att metoder som praktiseras på Villa Sjöängen kan motverka en sådan utveckling. Gemenskap betyder mycket. Att sitta ensam med en matlåda värmd i mikron blir inte samma sak.
Men visst inträffar att någon boende vägrar äta, trots ansträngningarna runt omkring. Hon-han stänger munnen och signalerar avståndstagande. Ofta handlar det då om demens i långt framskridet stadium.
EU-krav oroar
Ett orosmoln i bakgrunden är rigorösa bestämmelser från EU, som eventuellt på sikt skulle kunna resultera i att man inte får fortsätta laga mat på äldreboenden.
- Det kommer konstiga krav som förefaller omotiverade, säger Helene Gustafsson-Stafstedt. Sunt förnuft och god hygien räcker långt. Men det verkar inte EU tro på. Ibland undrar man om beslutsfattarna alls vill att människor ska äta.
Villa Sjöängen har ett program för egenkontroll. Man är mån om att behålla matlagningen. Försvinner den skulle kvaliteten på äldreboendet försämras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!