- Jag tänkte och tänkte. Ska jag eller ska jag inte. Men sedan kände jag att jag måste göra det här, berättar Svea Johansson med ett, för att ha varit vaken hela natten, ovanligt piggt leende.
Hon är i Bränntorp på besök hos barn och barnbarn och det här är första gången hon deltar i områdets traditionsenliga motionstävling. Nervös verkar hon däremot inte. Nej, Svea ser lugn ut där hon står på startlinjen tillsammans med 96 andra motionärer och väntar på startskottet.

<span class="mr">Sex kilometer för vuxna
</span>Sträckan är sex kilometer lång för de vuxna och tre för barnen. Vinnarna får en plakett och en trisslott. Göran Rydgren, som håller i trådarna, berättar att det är 22:a gången det arrangeras mara i Bränntorp.
- Tur med vädret ser vi ut att få i år också. Vad jag minns har det bara regnat en gång under alla de här åren, säger han.
På Görans t-shirt står det Kalbo bastuförening; Bastun i våra hjärtan. Det är till den föreningen pengarna från startavgiften går. Föreningen har 103 medlemmar som ideellt fixar med bastun. Slantarna från maran använder de till att fräscha upp och till eventuella reparationer.
Klockan blir tio och Göran drar igång löparnas uppvärmning. Efter några snabba knäböj får de anses lagom ljumma i lederna och startskottet fyras av.
17,18 minuter senare löpte Jacob Gromer in i mål. Han tävlade i pojkarnas ungdomsklass. Flickornas ungdomsklass vanns av Linnéa Brink, med tiden 19,03. Priset i herrklassen kammade Daniel Erici hem på 27,45 minuter och i damklassen blev segrarinnan Carrieanne Johansson med tiden 30,25 minuter. I klassen flickor upp till tio år vann Olivia Sahlin på 22,54 minuter och i pojkarnas barnklass hette vinnaren Viktor Stenqvist. Han sprang på tiden 22, 01.