Risinge hembygdsförening har tidigare hållit i kyrkogårdsvandringar vid Sankta Maria kyrka. I år byter man kyrkogård och håller vandringen till Risinge nya kyrka.

– Det är ett tillfälle att lära sig lite mer om lokalhistorien genom att berätta om de som ligger begravda där. En kyrkogård är en spegelbild av den bygd man lever i och en karta över historien, säger Fredrik Blomberg, ordförande i Risinge hembygdsförening.

Vandringen kommer att börja vid Arvid Arvidssons, den första kyrkoherden vid Risinge kyrka, grav. Sedan fortsätter den vidare med flera andra gravar.

– Jag kommer bland annat att berätta om Reders grav, den godsägare som skänkte marken där krykan byggdes. Sen kommer man att få reda på mer om både Buss-Persson och Cittra-Lasse, och andra lokala kändisar, säger Fredrik Blomberg.

Varför är kyrkogårdsvandringar något återkommande som ni gör?

– Som hembygdsförening har vi ett ansvar att förvalta och sprida kunskap och vår historia, och en kyrkogård berättar bygdens historia. Många går i vanliga fall runt på kyrkogårdar, tittar på gravstenar och funderar på vilka människorna en gång var. Nu finns helt enkelt ett tillfälle att få reda på vad som döljer sig bakom namnen och titlarna på våra gravstenar.

Varför är det då så viktigt att kunna sin bygd historia?

–Vi brukar säga det att, för att förstå sin nutid behöver man först förstå sin historia.