Robotlös föreställning intar Norrköping

Nu kommer den akrobatiska föreställningen "The Last Fish" till Norrköping. Premiär på lördag.

 Akrobatik och humor är en viktig ingrediens i föreställningen. På bilden Esmeralda Nikolajeff och Mira Leonard.

Akrobatik och humor är en viktig ingrediens i föreställningen. På bilden Esmeralda Nikolajeff och Mira Leonard.

Foto: Maryam Barari

Teater2019-10-29 20:30

"Cirkusartisterna är alla mycket skickliga men excellerar inte i teknisk perfektionism. Tvärtom, de saboterar medvetet för sig själva och upphöjer misslyckandets estetisk till sin konstform". Så skrev vår recensent Christer Fällman i sin recension av Östgötateaterns föreställning "The Last Fish" när man hade premiär i Linköping i september. Nu kommer föreställningen till Norrköping. Första speldag är på lördag.

– Vi har haft mycket folk på våra föreställningar. Blandat. Både barn och vuxna. Och folk kommer tillbaka. När Arbetsmiljöverket sa att vi inte fick använda roboten så vill folk se hur vi löste det, säger Magali Bancel som tillsammans med Mattias Lindström står bakom idén med "The Last Fish".

Det där med roboten är kanske det som uppmärksammats mest när det gäller föreställningen. Det var nämligen så att i ursprungsuppsättningen hade man en industrirobot som en åttonde medverkande på scenen. Men den ansågs utgöra en säkerhetsrisk och Arbetsmiljöverket tog beslutet att stoppa robotens medverkan.

– När myndigheten tog beslutat försvann en viktig del av föreställningen och vi visste att vi måste ändra, omarbeta föreställningen. Vi tvingades att göra något snabbt och bestämma oss. Vi har jobbat otroligt hårt för att få ihop föreställningen utan roboten, säger Mattias Lindström.

"The Last Fish" är en föreställning med en ensemble bestående av fem cirkusartister och två musiker. Den är skapad i samarbete med Norrköpings Symfoniorkester. Magali Bancel och Mattias Lindström är lite försiktiga med att berätta vad det handlar om. 

– Det finns många överraskningar i föreställningen som det inte är så bra att avslöja. Men det är en föreställning med ett allvarligt tema där humor är viktig för att det inte ska bli så deprimerande. Det handlar om miljön och om oss människor. Men vi vill inte skriva någon på näsan. Jag hoppas att den som lämnar föreställningen tänker "Shit. Vad var det som hände", säger Magali Bancel.

– Ingen av de medverkande har en biroll. Alla har huvudrollen och jag tror att musikerna som är med blev överraskade av hur mycket mer de är involverade utöver musiken, säger Mattias Lindström.

Föreställningen spelas på Östgötateatern mellan 2–24 november. Just nu håller alla i ensemblen på med repetitioner. Sedan "The Last Fish" spelades i Linköping har det varit ett uppehåll.

– Vi måste jobba med tajmingen. Den tappar du när du haft uppehåll, säger Magali Bancel.

Mattias Lindström och Magali Bancel berättar att de jobbat flera år med att utveckla idén bakom "The Last Fish".
Mattias Lindström och Magali Bancel berättar att de jobbat flera år med att utveckla idén bakom "The Last Fish".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!