Scengalej drar stor och ung publik

Över 250 personer tog sig till Östergötlands största kulturmässa för barn och unga under torsdagen. Dans, teater och musik stod i fokus.

Artisten Anja Bigrell spelade paino och sjöng tillsammans med barnen.

Artisten Anja Bigrell spelade paino och sjöng tillsammans med barnen.

Foto: Jessica Edeson

Teater2019-10-11 09:30

Under ett rabarberblad, i lianerna med Tarzan eller med Rödluvan och Bröderna Grimm. Totalt genomfördes 22 föreställningar i Hallarna i Norrköping. 

– I år har vi med förskolegrupper som kommer från hela Östergötland. Barn växer av kultur och det är det grundläggande målet med Scengalej. Med kulturens hjälp kan barn och unga få möjlighet att få sina tankar och känslor speglade och förtydligade, säger Charlotta Arildsson, barn- och ungdomssamordnare på Kultur- och fritidskontoret i Norrköping. 

I en av föreställningarna sjöngs låtar ur Lena Sjöbergs bok "Under ett rabarberblad". 

– Här får barnen vara med och göra ljud och sjunga. I en del får de kraxa som skator och en del låtar är lugnare där de får hålla om sig själva eller ta någon annan i handen, säger artisten Anja Bigrell. 

Med sångerna vill Anja Bigrell också beröra känslor. 

– Det är poesi för barn, den är jättefina verser om olika saker, ganska mycket förlust av olika slag, till exempel handlar det om skilsmässor, om någon som dör, eller kanske om ett djur som nästan dör. Det är olika delar i livet som man får möta. 

Jocke Gustavsson och Anders Gustavsson premiärvisade sin föreställning om Rödluvan och vargen som grundar sig i tanken i hur det kunde vara när sagan skrevs. 

– Det bästa är när man bryter fjärde väggen och spelar med barnen och integrerar dem i pjäsen och de får berätta och ropa. Det fungerar väldigt bra för de minsta barnen, säger Anders Gustavsson.

– Och det visuella, att du trillar ner från stolen när jag skrämmer dig och det blir skratt för att få med dem, men sen är det också viktigt med lugnare partier så att inte allt bara blir ett enda livligt kalas, säger Jocke Gustavsson.

En del av musiken beskriver dem som lik Mora träsk och det är med den typen av låtar som de också kan få med sig publiken. Föreställningen gick hem hos 8-åriga Lena och Richardas som hade åkt hela vägen från en skola i Gusum för att gå på flera föreställningar under förmiddagen.

– Vi såg på Bröderna Grimm och sen såg vi på Musen Märta, men den var inte så kul. Bröderna Grimm höll på med en saga som hette Rödluvan. Det hände massor med roliga saker och vi fick skaka på hela kroppen och sen hittade vi godis, säger Lena. 

Och klasskompisen Richardas höll med.

– Sagan om Rödluvan var kul. En person skrämde en annan person när den sov och alla skrattade, säger han. 

Richardas och Lena från Gusum såg flera av föreställningarna.
Richardas och Lena från Gusum såg flera av föreställningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!