"Himmelfärdskyrkan" förknippad med mycket gammal tradition

I fredags berättade vi om årets firande av Kristi Himmelfärdsdagen i Tryserum, en tradition. Men hur gammal?Vad fick folk att börja vallfärda till just den här kyrkan som tidigt kallades Himmelfärdskyrkan?

Himmelfärdskyrkan. Tryserums kyrka har i sekler varit målet för vallfärdande skaror på Kristi Himmelfärdsdagen.

Himmelfärdskyrkan. Tryserums kyrka har i sekler varit målet för vallfärdande skaror på Kristi Himmelfärdsdagen.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Tryserum2014-06-02 13:30

Att de gjorde det, kom från när och fjärran, berättas i gamla tidningsklipp som finns i Tryserums Hembygdsförenings arkiv och som ordföranden Sven Bråkenhielm låtit oss ta del av.

De visar att redan 1898 var traditionen gammal. Så här skrev nämligen Söderköpings Tidning 28 maj det året:

”Kristi himmelfärdsdag vallfärda stora menniskoskaror milslånga vägar till Tryserums kyrka. Hvarifrån denna sed, som pågått inom flere mansåldrar tillbaka, härleder sig ha vi icke kunnat få någon upplysning om, men seden fortlefver ännu lika starkt som någonsin. Så voro vi i tillfälle att se huru äfven i går stora menniskoskaror från omkringliggande socknar styrde sin färd till detta tempel vhilket derför fått namn Himmelfärdskyrkan.”

Dagen beskrevs ofta i målande ordalag som i Västerviks-Tidningen 30 maj 1930:

”Kristi himmelfärdsdag denna för Tryserum traditionella festdag ingick med strålande solsken men samtidigt med stark västlig blåst som virvlade upp dammet på vägarna och hårdhänt och okynnigt handskades med hattar och kjolar. Tidigt på morgonen slogo karamelltanterna upp sina stånd och kaffet doftade ljuvligen från de stora kaffekokarna i kyrkskolans gamla slöjdskola. Fram på förmiddan anlände en mängd besökare till Himmelfärdskyrkan från vitt skilda håll, ända från Jönköpingstrakten. ”

I Söderköpings Tidning den15 maj 1931 försökte man hitta ursprunget:

”På Kristi Himmelfärdsdag var Tryserum enligt gammal sed mötesplatsen från när och fjärran. Olika uppgifter om tillkomsten av denna folkvandring till Tryserum finnas. En sådan lyder, att greve Gustaf Horn på Fogelvik, som var mycket intresserad för musik, redan vid kyrkans grundläggning 1785 sökte göra Kristi himmelfärdsdag till en klang och jubeldag för socknen och skulle redan då allt vad ungdom hette hava begynt att samlas för att få vara med om den sång och musikstund, som då var en sällsynthet på landsbygden.”

Klart är att Tryserum lyckas hålla liv i en tradition, förmodligen från flera sekler tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om