Orkanen har blivit nedgraderad till kategori 3 på den 5-gradiga skalan, men det innebär ändå att den är "extremt farlig", bedömer USA:s orkancenter NHC. I delstaten Georgia, där stora mängder regn väntas, har undantagstillstånd utlysts i samtliga 159 regioner.

"Delstaten mobiliserar alla tillgängliga resurser för att garantera allmänhetens säkerhet inför Florence", säger guvernören Nathan Deal.

Evakuering beordrad

Artikelbild

| Köer för att hämta sandsäckar i Virginia.

I delstaterna North Carolina, South Carolina och Virginia har uppemot 1,7 miljoner invånare beordrats eller uppmanats att evakuera sina hem eller arbetsplatser.

Detta är ett historiskt oväder, som kommer kanske en gång per livstid, varnar North Carolinas guvernör Roy Cooper.

Evakueringar är dock inte så lätta i alla lägen – vägarna i dessa delar av USA präglas även i vanliga fall av mycket tät trafik, och redan på onsdagen rapporterades om långa bilköer på en del håll.

Florence väntas nå USA:s kust på torsdagskvällen svensk tid, och sedan fortsätta härja i östra USA hela helgen.

Artikelbild

| En satellitbild visar Florences orkanvirvel i Atlanten.

Landet redo

Donald Trump säger att Florence är en orkan av en kaliber som USA:s östkust inte sett på decennier. Men han försäkrar att landet är redo för "den stora som kommer". Samtidigt uppmanar han invånare i de berörda delstaterna att följa uppmaningarna om evakuering.

Artikelbild

Ta er bort från den, lek inte med den, det är en stor en, kanske så stor som den kan bli, säger han.

Jeffrey Byard på USA:s federala katastrofmyndighet Fema åberopar en tidigare världsmästare i tungviktsboxning i sin jämförelse med orkanen.

Det här kommer att bli ett Mike Tyson-slag mot Carolinas kust, säger han och tillägger att det finns närmare 20 miljarder dollar, motsvarande 180 miljarder svenska kronor, i Femas katastrofhjälpsfond.