Efter ett par år i tillfälliga lokaler kunde elever och personal på måndagen äntligen ta den helt nybyggda Åbymo_skolan i bruk.

Den gamla skolbyggnaden revs 2012 på grund av omfattande fukt- och mögelskador.

På skolgården hade omkring 400 elever samlats. De flesta, det vill säga årskurs 2 till 6, kommer att gå i det nya skolhuset medan barn i förskoleklass och klass 1 går i de äldre lokaler intill som numera kallas Lilla Åbymoskolan.

Artikelbild

| Klasskamrater. Linnéa, Emil och Melker i 1A.

Efter några ord från kommunalrådet och rektorerna bjöd skolpersonalen på ”Åbysången”. Melodin var Abbalåten ”Money money”, men texten hade gjorts något mera Åby-orienterad med huvudbudskapet att det är väldigt bra i just Åby.

Absolut roligast, av elevernas reaktioner att döma, var ballongerna som sändes upp. Varje ballongpar var försett med ett av skolans fyra ledord; glädje, ansvar, trygghet och kunskap. ”Ansvar” ville först inte lyfta, medan ”Kunskap” steg som en raket, vilket orsakade en del fnissningar.

Susanne Söderlund, som tillsammans med Eva Lundh-Kojola är rektor för Åbymoskolan, är mycket positiv till nybygget

– Det är så fint därinne. Alla möbler har inte kommit än men vi räknar med att de dyker upp i veckan. Det har gått över förväntan att jobba i de tillfälliga paviljongerna men vi har ju hela tiden längtat efter att flytta in här.

Artikelbild

| Invigning. Rektor Susanne Söderlund öppnade nya Åbymoskolan på måndagen.

Tolvåriga Meyah Henriksdóttir och hennes kompisar i sexan var också förtjusta.

– Huset är jättefint. Men det bästa är att man alltid får glass när skolan börjar, skämtade Meyah medan hon och kamraterna gick loss på varsin isglass.

Artikelbild

| Åbysången. Personalen hyllade både både Åby och Åbymoskolan med sin sånginsats.

Det har enligt kommunalrådet Olle Johansson kostat omkring 110 miljoner kronor att bygga den nya skolan. Han var mycket nöjd med vad han såg på onsdagen.

– Det är ju en underbart vacker skola, och en skola som är anpassad för 2000-talets undervisning med bland annat många grupprum.

Artikelbild

| Glass till alla. Meyah Henriksdóttir börjar i klass sex.

När eleverna gått till sina klassrum går NT en sväng i lokalerna. Påfallande är de många glasväggarna mot klassrum och personalrum. När vi går förbi vänder sig eleverna intresserat om efter oss.

Rektor Susanne Söderlund tror inte att transparensen kommer att försvåra elevernas koncentration.

Artikelbild

| Imponerad. Olle Johansson gillar det han sett av nybyggda Åbymoskolan.

– Under lektionerna kommer inga elever att röra sig i korridorerna, utan bara vi vuxna. Barnen vänjer sig, jag tror bara det är lite spännande nu i början.

På Åbymoskolan började på måndagen också ett antal nya förstaklassare. Några koncentrationsproblem syntes inte till när vi tittade in i klass 1A. Medan föräldrarna stod längs väggarna färglade barnen blommor på varsitt papper. Att börja ettan var inte så dramatiskt.

– Det här verkar kul, sa Linnéa som känner bänkkamraterna Melker och Emil sedan tidigare.