Prästen kommer ursprungligen från Östergötland och har även varit yrkesverksam i länet.
Sexbrotten inträffade under våren när den målsägande deltog i en konfirmandgrupp i den församling där prästen arbetade. Enligt åklagaren har mannen utnyttjat brottsoffrets skyddslösa ställning men också utnyttjat sin egen ställning som präst och missbrukat det särskilda förtroende han haft i sin roll.
Prästen har erkänt att han gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjande av barn, men förnekat att brottet ska rubriceras som våldtäkt. Kammaråklagare Emma Häggström anser emellertid att någon annan rubricering är utesluten:
– Sexuellt utnyttjande innebär att handlingarna skett fullständigt ömsesidigt och frivilligt men det är helt omöjligt i det här fallet, där den misstänkte har missbrukat det särskilda förtroende han haft som präst. Det finns dessutom försvårande omständigheter i fallet, säger Emma Häggström.
Mannen står fast vid sin uppfattning att det inte varit fråga om våldtäkter:
– Han tillstår att det förekommit sexuella kontakter, men de har präglats av ömsesidighet. Han tycker själv att det varit olämpligt att man haft den här relationen, säger prästens försvarare, advokat Roger Häggquist.
Av förhören med de inblandade, som UNT tagit del av, framgår att den åtalade mannen och brottsoffret ger helt olika beskrivningar av situationen kring de misstänkta övergreppen. Enligt prästen har båda parter agerat frivilligt, medan konfirmanden beskriver en situation präglad av rädsla och förvirring. Sexkontakterna ska ha skett på olika platser och vid något tillfälle också i kyrkans lokaler.
Misstankarna mot prästen kom till polisens och åklagarens kännedom via en anmälan från socialtjänsten den 5 november. Därefter hölls förhör med målsäganden och andra personer i de inblandades omgivning. Den 12 november greps prästen odramatiskt och häktades dagen därpå. Inledningsvis förnekade han de sexuella handlingarna men erkände sedan han ställts inför meddelanden som han skrivit via Facebook. Mannen är tidigare ostraffad. Allt talar för att han kommer att bli av med jobbet och förlora rätten att utöva prästämbetet vid en fällande dom. Flera anmälningar har lämnats till Domkapitlet i Uppsala som tar ställning till ämbetsfrågan först sedan domen vunnit laga kraft. Mannen är för närvarande avstängd från sin tjänst.
Rättegången i Uppsala tingsrätt startar nästa vecka och väntas till största delen hållas bakom stängda dörrar. Åtta personer är kallade som vittnen, bland annat kolleger till den misstänkte, socialsekreterare och anhöriga till de inblandade.