En våg bildas då vinden blåser över en vattenyta och ju kraftigare vinden blåser, desto större blir vågorna. Det som sker är att energi överförs från vinden till vattnet. Vågen som bildas transporterar sedan energin vidare, men vattnet följer inte med. Det rör sig bara upp och ner med vågens dalar och toppar.
Vågornas storlek och variation påverkas av ett antal olika saker, bl. a. vindens hastighet, hur länge det blåser och den sträcka det blåser över vattnet. Om det blåser ca 10 m/s tar det tex. 6-8 timmar för vattnet att bli fullt utvecklat, dvs. så stora vågor som vinden klarar av att bygga upp. Vågorna kan då inte växa mer i storlek. Om det sedan slutar att blåsa, så fortsätter ju vågorna ändå. Då överför vågorna energi till luften i stället.
De vågor som finns kvar är det som kallas dyning. Dyningen kan finnas kvar långt efter att det har slutat blåsa. Om det börjar blåsa igen, i en annan riktning bildas ett nytt vågfält som tillsammans med det gamla kan bilda en ojämn och besvärlig sjögång.
Friskt vågat...
Man behöver bara titta på en vattenyta när det blåser över den för att förstå att det finns ett samband mellan vindens styrka och vågornas storlek.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!