Så här i högtrycksbetonat väder när det inte händer så mycket i vår atmosfär tittar vi meteorologer gärna ner istället för upp. Och vad finner vi då för intressant? Jo, havsisen som lite lömskt smugigt sig på i Östersjön. På hemsidan kan man läsa en trevlig artikel om hur pannkaksis bildas och som en cliffhanger kan jag säga att denna typ av is inte bildas som man kanske skulle kunna tro att den gör. Men innan ni slår er ner framför datorerna och surfar in på smhi.se för att fördjupa era kunskaper om pannkaksis kan det vara bra att kvickt gå igenom hur vanlig is bildas.
Isbildning beror nämligen främst på lufttemperatur, salthalt och vind. Salthalten sänker vattnets fryspunkt vilket gör att havsvatten fryser vid lägre temperatur än sjövatten, vilket för övrigt är en faktor till att pannkaksis bildas. Vinden gör inte bara havet eller sjön orolig utan den kan även riva upp isen om den inte är tillräckligt tjock. Det hände under förra veckoslutet i Skelleftebukten men nu är hålet åter täckt av nyis.
Efter en titt på iskartan kan man se att det ligger ett istäcke mellan finska skärgården och Åland. Är man en storfotad och nätt person sugen på äventyr finns en liten chans att man klarar sig över. Det är dock inget att rekommendera.