Luften - en tung last att bära

Väderkrönika2013-04-21 14:04

Jordens atmosfär består av en gasblandning innehållande bl a kväve, syre, vattenånga och ädelgaser som t ex argon. Atmosfären hålls kvar av jordens gravitation och har inget abrupt slut utan tunnas successivt ut i tomma rymden. Atmosfärens tjocklek är ca 1000 km, men mer än 99% av massan finns inom 40 km från jordens yta.

Lufttrycket mäts i hPa med en barometer och är ett mått för det tryck som luften utövar på en yta. Vid det så kallade standardtrycket, det genomsnittliga lufttrycket på jorden 1013 hPa, så väger luftpelaren över oss 10315 kg per kvadratmeter. Det betyder att vi med ett "normalstort" huvud bär inte mindre än 325 kg luft på huvudet! Eftersom atmosfärens täthet avtar med höjden så sjunker lufttrycket om vi klättrar upp på ett berg. Om du går upp på Mount Everest, 8848 meter över havet där lufttrycket normalt ligger runt 320 hPa, har vikten på ditt huvud minskat till strax över 100 kg. Dock tillkommer andra svårigheter som brist på syre i den tunna luften, temperaturer runt 40 minusgrader och ibland mycket kraftiga vindar.

För att kunna jämföra tryck mellan olika platser brukar trycket räknas om till motsvarande tryck vid havsnivån. Lufttrycket i Sverige varierar vanligtvis mellan 950 och 1050 hPa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om