Många fenomen i naturen gav säkert ett väldigt mystiskt och oförklarligt intryck förr i tiden. Åska och norrsken kan få stå som två exempel. Ett till fenomen, som säkert var minst lika förundrande, är mareld.
Mareld orsakas av självlysande plankton, som under sensommaren eller hösten kanske är den mest spektakulära algblomningen. Den består vanligtvis av dinoflagellaten Noctiluca scintillans och på dagen ser det ut som tegelrött stråk i vattnet.
När dessa dinoflagellater samlas i tillräckligt stora hopar så kan de mot slutet av blomningen flyta upp mot ytan och ge ifrån sig kortvariga, blå ljusblixtar. Tillsammans kan de då bilda ett turkost sken i vattnet som under sena augustinätter kan lysa upp båtarnas kölvatten på ett nästan magiskt sätt.
Ljusblixtarna orsakas av algernas bioluminiscens, som är en utsändning av synligt ljus från levande varelser, vilket antagligen är en försvarsmekanism för att undvika att bli uppäten. Noctiluca scintillans är ca en halv millimeter i diameter och detta encelliga plankton lever av att äta andra organismer.
Arten är inte känd som giftig, men kan, liksom flera andra arter, vara skadlig för fisk vid massförekomst och i värsta fall orsaka fiskdöd genom att syrebrist uppstår när det är en kraftig blomning.