Molnen orsakar stora och ibland snabba variationer i UV-strålningen. Relativt sett tunna eller små moln har inte nödvändigtvis någon större inverkan på UV-strålningen. Förlusten av värmeeffekten vid molnighet, som känns av även med tunna moln, kan lura en att tro att alla moln skyddar.
Strålningen kommer inte enbart rakt från solen, den kommer till stor del från hela himlen. När solstrålningen tränger ner genom atmosfären sprids en del av ljuset och den himmelsspridda strålningen medför att man i skuggan av ett ensamt träd eller ett parasoll vid stranden ändå kan utsättas för betydande mängder UV-strålning. Ju mer av himlen som man exponeras inför ju mer UV-strålning kan man få. Det är delvis därför, och inte på grund av reflektion, som man ute på havet eller vid kusten lättare blir bränd. (En annan orsak kan också vara att det ofta är lite svalare ute till havs och man lätt glömmer bort att solen kan bränna).
Solen inte bara värmande
Solhöjden är den viktigaste faktorn av hur mycket strålning vi utsätts för och oftast inträffar maximala strålningen mitt på dagen då solen står som högst på himlen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!