150 patienter söks för att MRSA-testas

Närmare 150 patienter knutna till Valdemarsviks vårdcentral kan ha utsatts för den multiresistenta bakterien MRSA. Vårdcentralens ledning manar dock till lugn, och uppger att den extrainsatta provtagningen är en rutinmässig säkerhetsåtgärd enligt smittskyddslagen.

Valdemarsvik 2012-04-23 00:00

Nyligen konstaterades att två patienter, som med några månaders mellanrum besökt Valdemarsviks vårdcentral, drabbats av den multiresistenta bakterien MRSA.

Nu görs en insats för att säkerställa att smittan inte kommer från vårdcentralen.

- Ja, det är ju så att den här smittan kan komma var som helst ifrån. Men vi vill säkerställa att smittan inte kommer från vårdcentralen, säger Ulrika Ringborg Klensmeden, ledningsansvarig läkare vid vårdcentralen i Valdemarsvik.

Brev till 150 patienter
Vårdcentralen erbjuder nu alla patienter med ökad risk, till exempel de som har haft sår, eksem eller infarkter och besökt vårdcentralen under en specifik period, att göra en kontrollodling. I praktiken innebär detta att närmare 150 patienter har fått ett brev hemskickat där de erbjuds komma kvällstid för provtagning.

Den här typen av smittspårning är inte alls ovanlig, utan utförs alltid
om MRSA-bakterien upptäcks.

- Ja, det här är något vi inom Landstinget gör både nu och då enligt bestämmelser i smittskyddslagen. Vi smittspårar kring varje enskilt fall, det är vi skyldiga att göra, säger Barbro Isaksson, hygienläkare på Landstinget i Östergötland.

MRSA-utbrott 2005
I Östergötland hade man ett utbrott av MRSA-smitta 2005, då totalt 110 patienter konstaterades bära på bakterien. Sedan dess har länet inte haft något direkt utbrott alls, utan det har rört sig om enstaka patienter där man funnit MRSA vid till exempel en sårodling. Normalt har man dock runt 50 MRSA-fall i länet varje år, förutom 2011 då siffran landade på 70 fall.

Hygienläkare Barbro Isaksson uppger att man oftast inte blir sjuk i sig av att ha MRSA-bakterier i kroppen.

Ovanlig i Sverige
- Det viktiga däremot är att veta om detta ifall man skulle drabbas av en allvarlig infektion. Då behövs speciella antibiotika sättas in för att häva infektionen.

Ledningsansvarige läkaren Ulrika Ringborg Klensmeden poängterar att MRSA-bakterien lyckligtvis inte är särskilt vanlig i Sverige.

- Sannolikt beror det på att vi är mer restriktiva med vår antibiotikaförskrivning. Penicillin och annan antibiotika ska därför bara användas när det verkligen behövs annars är risken stor för ökad spridning av bakterien. Detta är det viktigt att både läkare och patienter tänker på. Det är ett gemensamt ansvar.

MRSA

Fyndet skall även föranleda en smittspårning.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om