Det är inte enkelt att undervisa i baracker

I ett och ett halvt år har Vammarskolans mellan- och högstadieelever, samt skolledning, varit inhysta i fristående baracker och tidigare industrilokalen Lötaborg.

Trångt. Lärarnas arbetsrum i Lötaborg rymmer fem arbetsplatser, och förvaringsutrymmena är få.  Dessutom är de avskurna från övriga skolan som ligger hundra meter bort.

Trångt. Lärarnas arbetsrum i Lötaborg rymmer fem arbetsplatser, och förvaringsutrymmena är få. Dessutom är de avskurna från övriga skolan som ligger hundra meter bort.

Foto: Hanna Andersson

Valdemarsvik 2012-01-27 00:00

Både lärare och elever vittnar om brister, men troligen kommer de att få stå ut med denna lokallösning även under kommande årens byggarbete på skolan.

Högstadieläraren Mats Nahlbom visar NT det runt nio kvadratmeter stora arbetsrummet på Lötaborg som rymmer fem arbetsplatser. Flera av lärarna har fått lov att ha bärbara datorer, för att om möjligt kunna arbeta på andra platser.

Smutsigt och unket
- I början när vi var och tittade på lokalerna i huset trodde vi inte att det skulle gå att vara här. Det var väldigt smutsigt och luktade unket i lokalerna. Det var en liten pärs i början att få ordning på stället, och komma igång med undervisningen, säger lärarna Mats Nahlbom och Caroline Westling.

De konstaterar att det gjorts försök till förbättringar av arbetsmiljön i Lötaborg, bland annat har det tagits ned en vägg och installerats ett kraftigt ventilationssystem.

Men det finns fortfarande brister. Ibland är det väldigt kallt, och utrymmena är små. Det är inte handikappanpassat.

En rullstolsburen skulle inte ta sig in i byggnaden, och hittills har man tvingats ta in elever som tillfälligt hoppat på kryckor via en lastbrygga som har fyra trappsteg.

Flera lärare vittnar om att de har stora problem att bedriva undervisning i Vammarskolans tillfälliga lokaler.

Vatten saknas
- Jag har inget rinnande vatten i den del av baracken där jag undervisar i biologi. Så det inskränker självklart en hel del på undervisningen, det finns en del laborationer som vi helt enkelt inte kan göra, säger Stefan Kasselstrand, lärare i kemi och biologi.

Han ser vattenbristen som allvarlig, och har påtalat problemet upprepade gånger för skolans ledning. Men hittills har inget skett. Kasselstrand bedömer att han med ansträngning lyckas leva upp till kraven
i läroplanen.

Bildläraren Marie Pettersson konstaterar att hon drar sig för att genomföra vissa moment i undervisningen som hon bedriver från Lötaborg.

- Det är trångt här, det finns inga avställningsytor, datorerna funkar inte.
I mitt klassrum finns en vask för 25 elever att tvätta penslar i. Så vissa saker går helt enkelt inte att genomföra. Det slutar med att jag själv står och tvättar penslarna, säger hon.

Mellanstadiet klarar sig
Även mellanstadiet, som
i dag huserar i Vammarskolans byggnad 3, har delvis fått flytta ut
i baracker. Mellanstadieläraren Jan Ekberg vittnar dock om att den rådande lokalsituationen troligen inte har påverkat mellanstadieeleverna i någon större utsträckning.

Lärarna har gjort sitt bästa för att inte eleverna ska påverkas.

- Men visst har det inneburit en extra belastning för oss. Vi har flyttat runt klassrummen, sånt görs inte bara i en handvändning. Sen har vi just nu ont om utrymmen, våra läroböcker och annat vi använder i undervisningen ligger nedpackat både här och där, säger Jan Ekberg.

Stressa mellan lektioner
Elevrådsrepresentanterna Kim Karlsson och Lowe Mellstrand i 9 C ser inte några större problem med att ha lektioner i Lötaborg.

Men det är kallt i lokalerna, och det faktum att Lötaborg ligger en bit bort från den huvudsakliga skolbyggnaden innebär att man måste skynda sig mellan lektionerna.

- Det blir att man får gå omkring mycket. Man får skynda sig runt på rasten som är fem minuter, så det gäller att inte slöa, konstaterar elevrådets ordförande Kim Karlsson.

Trots att det stundtals är kallt i Lötaborg tillåter inte skolans säkerhetsregler att eleverna har ytterkläder på sig under lektionerna, detta på grund av brandrisk vid till exempel kemiska laborationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om