Johannes Lilja är sommelier i London

Karriären inleddes som springpojke. I dag är 27-årige Valdemarsvikskillen Johannes Lilja sommelier på en kändiskrog i London.

När han var barn drömde han om att bli arkeolog. Nu är Johannes Lilja vinkännare i London, ett yrke som han intygar aldrig blir långtråkigt.foto: privat

När han var barn drömde han om att bli arkeolog. Nu är Johannes Lilja vinkännare i London, ett yrke som han intygar aldrig blir långtråkigt.foto: privat

Foto: Privat

Valdemarsvik 2010-04-21 00:00
Den svenska arbetsmarknaden är kärv, i synnerhet för den som är ung och outbildad. Det fick Johannes Lilja att söka sig till London för snart sju år sedan. Systern Elin Lilja fixade ett jobb åt honom som springpojke på en krog i London. - Svenskar har lite rykte om sig i England att vara arbetsvilliga och pålitliga. Efter tre veckor på mitt första jobb blev jag befordrad till servitör, berättar Johannes Lilja över telefon från sin lägenhet i norra London. Återvände till London
Efter en tid som servitör åkte han hem till Sverige igen med ambitionen att börja studera. Men efter diverse ströjobb kom suget efter London tillbaka. Efter ett halvår som servitör i den engelska huvudstaden fick han ett jobb på Bentleys Oyster Bar & Grill i närheten av Piccadilly Circus. Restaurangen hade en tjänst som sommelier att fylla. - De erbjöd sig att betala min utbildning till sommelier. Jag var 25 år och kände inte för att vara servitör som 35-åring, så självklart nappade jag, säger Johannes.I dag ingår han i sommelierstaben på totalt tre personer ledda av en huvudsommelier på kändiskocken Richard Corrigans fiskrestaurang. Corrigan är väldigt känd inom landet, bland annat har han vunnit den prestigefulla matävlingen "Great British Menu" 2006, och därmed lagat mat till den engelska drottningmodern. - Richard Corrigan är känd och uppskattad för sin traditionella engelska mat. Men där jag arbetar är inriktningen mer mot fisk och skaldjur, förklarar Johannes. Alltid spännande
Förutom ansvar för inköp och planering av restaurangens vinlista består hans jobb som sommelier i att invänta gästens beställning hos servitören. Därefter stiger sommeliern fram till bordet och föreslår ett eller flera viner som passar till maten. - Man kan tro att jobbet blir enformigt. Men om man som jag gillar vin och provar mycket olika märken blir det spännande. Det kommer hela tiden nya år och viner. Minst två Sverigebesök
I år blir det minst två resor hem till Sverige då både Johannes mamma och pappa fyller 60 år. Annars går det numera allt längre tid mellan Sverigebesöken. I framtiden drömmer Johannes om att avancera till inköpare av vin, ett jobb som består i att esa runt till vingårdar i hela världen och sedan sälja in de olika märkena till restauranger. - Som det är nu har jag inga planer på att flytta hem till Sverige. Det är ju inget vinland direkt, konstaterar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om