Är det bara ålderspensionärer som bor där, undrar man. Några kliv in i byggnaden, belägen intill Grännäsfjärden, ger snabbt svar på den frågan. I en större matsal med högt i tak och svindlande havsutsikt över Valdemarsviken ser vi flera bruna och blonda kalufser.
Inte många grå hårstrån där inte.
- Det är nog ett av de vanligaste missförstånden, att vi skulle vara ett privat äldreboende. Faktum är att vi har patienter i åldern 30 till 90 år med flera olika diagnoser. Men efter att vi har arbetat i många år med personer som har diagnosen Huntingtons sjukdom är vi i dag ett av Sveriges främsta specialistboenden vad gäller just Huntingtons, säger verksamhetsansvarige Åsa Högö.
Fokus på det friska
Huntingtons sjukdom är känd för att kunna slå till "mitt i livet". Patienten kan vara i 30-årsåldern när den drabbas, mitt uppe i sitt familjebildande. I folkmun kallas sjukdomen ibland för danssjuka på grund av de snabba, okontrollerade rörelser den kan medföra.
Många patienter är dock fullt mentalt medvetna långt in i sjukdomsförloppet.
- Vår utmaning ligger i att skapa livskvalitét och glädje för dem som bor hos oss. Oavsett vilken sjukdom man har och hur ung man är när man drabbas innebär det ju inte att man slutar att leva, säger Åsa Högö.
Björkbackens vårdboende nystartade i nybyggda lokaler på Grännäs för snart tre år sedan. Tidigare hade man verksamhet i Gusum. I dag arbetar totalt 25 personer på boendet, varav merparten är kvinnor. Den dagliga bemanningen hos de i dag 19 patienterna, fördelade på fyra avdelningar, ligger i genomsnitt på åtta personer. I personalstyrkan ingår undersköterskor, sjuksköterskor, gruppchef, kock, egen palliativ läkare och sjukgymnast. Varje natt finns två medarbetare på plats.
För att skapa livskvalité hos de boende arbetar man inom Carema Care med något som man kallar "Den goda dagen".
- Vi försöker att fokusera på det friska hos patienten och arbeta med det man orkar och klarar av. Vi bakar tillsammans, tar dagliga promenader, gör utflykter, spelar bingo, har spa och myskvällar. Även om man inte kan använda armar och ben finns ändå sinnena kvar att känna lukt och smak med, säger gruppchef Katarina Sjöberg.
"Spännande på gång"
Läget intill Valdemarsviken uppges man trivas utmärkt med. Det naturnära läget inverkar positivt på de boende som i många fall mår bevisat bättre i både kropp och själ när det är lugn och ro omkring dem.
De 19 patienter som bor på boendet i dag kommer från 11 olika kommuner landet över. Allt ifrån Bengtsfors, Stockholm till Karlskrona kommun finns bland kunderna. Men inte Valdemarsviks kommun.
- Det har inte blivit så än, även om vi skulle önska det. Vi har just tagit kontakt socialchefen och kommunens politiker för att visa vad vi kan erbjuda. Vi får se vad det resulterar i, säger Åsa Högö.
Just nu har man fyra lediga platser på boendet, och undersöker nu vilket vårdbehov som finns ute i kommunerna.
- Vi har även en namnförändring på gång till hösten, men det är inte redo för att offentliggöras ännu. Det är mycket spännande förändringar på gång, säger Åsa Högö.