"Hjälp!". Det var tanken som kom till paret Mattson när de först blev kontaktade av Niclas Wrångberg vid Position förlag, med säte i Västervik.

- Ja, Jante satt ju på axeln, och han var snar att få en att ifrågasätta om ens liv och arbete skulle vara så intressant att läsa om i en bok. Sen började man titta sig omkring och konstatera att här finns en hel del härliga grejer att berätta om, säger Krister Matsson.

Det är nu sjutton år sedan han och frun Eva Lis flyttade till hennes föräldrahem i Smultronboda. Som besökare till gården färdas man på E 22 till Edsbruk, beläget strax intill länsgränsen mellan Kalmar och Östergötland, där en maffig lövträdsallé strax tar vid och leder en till Smultronboda längs en kurvig grusväg.

Artikelbild

| Med de rätta smakkompisarna kommer lammköttet till sin rätt.

Gårdsbutik sedan tio år
Ambitionen att leva och bo på landsbygden har genom åren lockat paret Mattson att ta upp fårskötsel, börja tillverka korv och röka kött, för att sedan för tio år sedan slå upp en gårdsbutik i ett hus på gården.

- Visst har det sina nackdelar att driva eget en bit ut på landet. Det kan vara riktigt knepigt emellanåt att få kunderna att komma till oss, men vi har medvetet valt att inte sälja våra produkter i affärer just för att bevara känslan av att det är närproducerat, säger Eva Lis Matsson.

I dag har paret närmare 250 djur på gården, varav 90 är tackor. Inslaget av moderna hjälpmedel och maskiner är medvetet få.
I stället väljer man att göra det som går för hand.

Olika uppgifter
- Vi har delat upp det så att jag tar hand om fåren när de går i hagen, och Krister tar hand om dem när de kommer från slakteriet, säger Eva Lis.

Boken om Smultronboda fårgård och paret Matssons lokala mathantverk är skapad efter ett samarbete mellan författare, fotograf, grafisk formgivare och inte minst paret Matsson själva. Alla inblandade är bosatta i trakten kring Västervik.

- Personligen kände jag ju till Smultronboda sedan tidigare eftersom jag bor i trakten, men det har varit väldigt roligt att få fördjupa sig i det här ämnet, att få berätta att man kan driva småskaligt jordbruk. Det är en kunskap som känns viktig att förmedla till kommande generationer, säger författaren Eva Johansson som skrivit texterna i boken.

Arbetet med boken inleddes för nästan exakt ett år sedan då fotograf Rolf Andersson tog de första bilderna till boken. Förutom en receptdel innehåller boken även paret Matssons tankar kring fårskötsel, information om vilka produkter man tillverkar av gårdens kött, och inte minst, vilka smakkompisar köttet har för att bäst komma till sin rätt.

Krister Matsson är den mer matlagningsintresserade av de bägge makarna, och har ett tydligt svar på frågan om huruvida lamm smakar kofta.

- Det är bara båg! Det var den där Alfredson som ställde till det när han sjöng om blommig falukorv. Nyckeln till bra smak är att se till så ullfettet inte tränger in i köttet i samband med slakten.Hanna Andersson