Hannes Carlsson är ordförande för Föreningen Tiomila 2021. Han berättar att Tiomila kräver 650 funktionärer och 16 000 ideella arbetstimmar.

– Den 1­–2 maj 2021 tävlas det i Käggla-skogarna utanför Valdemarsvik. Grännäs IP blir navet med start och målgång, presscenter och en storbilds-tv på 85 kvadratmeter (!). Tiomila-orienteringen är inte den största tävlingen, men budkavlen har mest status. Näst efter VM är Tiomila det finaste man kan vinna. Det här är inspirerande. Vad jag känner till har Valdemarsvik historiskt sett aldrig varit med om någonting större.

Hannes Carlsson har lång erfarenhet som orienterare och det som händer runt omkring stortävlingarna. Han ser fram mot arrangemanget.

Artikelbild

| Hannes Carlsson och klubbkamraterna har redan börjat lägga upp riktlinjerna inför Tiomila 2021.

– Tiomila ägs av tio Stockholmsklubbar som benämns Föreningen Tiomila som varje år lägger ut tävlingen på entreprenad. Nu har vi bildat en egen juridisk person för Föreningen Tiomila 2021 där flera klubbar ryms. Vi räknar också med att ta in nyckelpersoner från andra föreningar.

Cirka 4 000 matportioner lär serveras på Grännäs där stora sovtält ska uppföras. Här finns även sportförsäljare.

– Hur det går ekonomiskt beror på marknadsföringen och vädret. Vinnare är mataffärer, restauranger och bensinstationer. Samtidigt finns det förstås en oro för miserabelt väder, snö i markerna, stora skogsbränder eller att fotbollsplaner tar stryk inför Liedholm Cup, säger han.

Fotnot: Valdemarsviks kommuns åtaganden beräknas till 300 000 kronor för till exempel infrastruktur, vatten och renhållning.