– Allt som kan få folk att upptäcka landsbygden och det vi kan erbjuda är betydelsefullt att jobba för, säger Elisabeth Ljungstorp.
Hon tror att närodlat ligger i tiden av flera skäl, inte minst miljömässiga, och närmare ursprunget kan man knappast komma än i gårdsbutiker.
Ukrainakriget har också blivit en tankeställare för hur lätt vår livsmedelsimport berörs av händelser i omvärlden.
Tror du att det påverkar?
– Ja, jag tror att allt fler uppskattar svensk mat, och märker att många blir förvånade när de ser hur mycket som kan finnas i en gårdsbutik och inte bara mat, säger Elisabeth.
I Holmtebo gårdsbutik finns inte bara egenproducerade produkter från odlingar, höns och bin utan också från flera andra närodlande producenter.
Själv återvände hon 1990, efter uppväxt i Eskilstuna, och tog över släktgården från 1700-talet. Lantbrukets förutsättningar har ändrats under åren och i dag måste det oftast finnas flera ben att stå på. Elisabeth och Johan Ljungstorp har även stuteri, ponnyuppfödning och hovslageri.
– Visst är det många jobb att klara, men det går genom att strikt organisera, och i butiken har vi självbetjäning som fungerar bra.
Idégivare till kultur- och skördefesten är företagaren Johnny Nilsson, VD på SMP AB, känd för verkissage, det vill säga konst i verkstaden på gården Stora Mossen, som ville skapa ett evenemang som kan lyfta hela kommunen och bli tradition.
– Det här är en fin kommun där det finns väldigt mycket, men syns man inte så finns man inte. Därför vill vi synliggöra det, säger Johnny.
Besöksmålen finns i hela Valdemarsviks kommun inom en radie av tio mil – konst, hantverk, skördeprodukter med mera, och gemensam marknadsföring.
– Jag tror det finns ett uppdämt behov av upplevelser efter pandemin och här ska det vara något för hela familjen, och vara lustfyllt att se, uppleva och vilja komma tillbaka till. Kanske också några kan upptäcka en fin boendekommun, säger Johnny.
I centrala Valdemarsvik ska tomma affärsytor få användas av hantverkare. En av dem är Pia J. Stengard, silversmed och keramiker, som också har uppdraget att placera ut alla i lokalerna.
– Vi är ett 30-tal och det är bra att besökarna kan hitta oss samlade, ett mycket bra sätt att få synas, säger Pia.
Se programmet på www.skordefest.se.