Grön Arenagård är en slags varudeklaration utfärdad av Hushållningssällskapet, i syfte att öppna gården för människor i behov av social omsorg, arbetsträning och rekreation.
Men bakom godkännandet ligger givetvis en utbildning som tar fasta på en rad olika ämnesområden, bland annat begreppet säker gård.
– Jag när en förhoppning om att kunna bygga upp en verksamhet i första hand kring ungdomar med funktionsnedsättning, som på det här sättet får komma ut och möta djur och natur samtidigt, som de får använda kroppen i arbetet och känna sig behövda, säger Helene Fredriksson.
Precis som Hushållningssällskapet slår hon fast att djur och natur har en läkande kraft på människan. Barn och ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser, men också personer i tidig demens, ja även utbrändhetsdiagnoser, mår bra av att befinna sig i en lantlig miljö och vara verksamma.
– Men jag hoppas även kunna knyta till mig skolungdomar som behöver komma ut för att få miljöombyte, passa tider, gå upp på morgonen och ge djuren mat. Jag har själv arbetet inom barnomsorgen och skolan under flera år och upptäckt behoven.
Helene Fredriksson berättar att familjens gård Åläng inhyser köttproduktion, men när det gäller hennes verksamhet Lilla Mys Skogsrike så rör det sig om mindre djur.
– Man kan inte använda vilka djur som helst med tanke på säkerhet. Många har hästar, men inte jag. Här rör det sig om får, kaniner, höns. katter, hundar och grisar, säger Helene Fredriksson i grunden barnskötare och naturhälsopedagog.