- Ett kulturarv jag glädjer mig åt att kunna bevara säger William Wahlberg som ägt huset i tio år.
Det stora gräddvita villan anno 1912 - byggnadsminne sedan tre år - har sin historia intimt sammanlänkad med C.J. Lundbergs Läderfabrik i Valdemarsvik (1873-1960) som direktörsvilla för Lundbergs och senare NC Möbler AB.
Ett souterränghus i italiensk byggnadsstil, unikt och originellt även nationellt sett, enligt länsstyrelsen.
Valvbågar
Med samma terrasseringar, karakteristiska valvbågar och utskjutande takfot som kungafamiljens Solliden antas arkitekt Werner Northun ha ritat Albacken efter önskemål av byggherren Karl Lundberg med Solliden som förebild, byggt 1903-1906 efter ritning av Torben Grut.
Det var den italienska byggnadsstilen som lockade läkaren William Wahlberg att 2002 bosätta sig i detta anrika hus. Efter många års läkarpraktik i Stockholm, Gotland och utomlands samt några års boende i italienska Florens, fick han vid hemkomsten till Sverige ögonen på annonsen om Albacken.
Naturligt val
- Huset var precis vad jag letat efter, jag tyckte om det direkt, säger han. Men jag var inte främmande för orten och har haft anknytning till trakten genom Börrums Säteri som geografiskt inte är så långt bort och i 50 år fanns i släkten på min farmors sida. Så det kändes naturligt att välja Valdemarsvik.
I köpet fick William Wahlberg inte bara en vacker villa på 580 kvadratmeter med tolv rum, fördelade på tre plan, två kök och två hallar utan också 6 200 kvadratmeter sluttande tomt.
En vandring inomhus ger intryck av en herrgård, ljusa rum, stora fönster, högt i tak och väggar i milda färger. Här finns stort bibliotek samt bad- och relaxavdelning, men också välbevarad interiör från tider med "herrskap och tjänstefolk" som serveringsgång och mathiss som vevades mellan våningarna. En liten värmeugn och kylskåp visar att Albacken från början var ett modernt hus av sin tid.
Med ett internt ringledningssystem kunde tjänstefolket snabbt kallas till olika rum. Det gamla köket med utsikt mot Valdemarsviken har vedspis och annat kvar av ursprunglig inredning. På 1960-talet tillkom ett kök på entréplanet.
Överraskningar
Ett sekelgammalt hus kan bjuda på överraskningar. När gamla mattor togs bort från toaletter och badrum upptäcktes golv i fin kolmårdsmarmor. Mindre trevligt var sönderfrusna ledningar, översvämningar och takläckage när oljepannan strejkade. Nu är det bergvärme.
- Jag tror att allt besvär har gett mig ännu mer känsla för huset, säger William Wahlberg.
Byggnadsminnesförklaringen mottog han med glädje.
- Den ger mig hjälp att bevara husets kulturhistoria, men jag har också i renoveringar innan dess haft målsättning att bevara husets ursprung.
När något ska göras, som lagningen av väggputsen nyligen, måste det godkännas av riksantikvarieämbetet.
- Huset är stort, men jag får ändå en mysig hemkänsla här, bedyrar Wahlberg som också sätter värde på att kunna ha gott om plats för släkt och vänner på besök.
Sommarkvällarna på någon av terrasserna med utsikt ut över Valdemarsviken i kvällssol är inte heller det sämsta...