Apoteket i Valdemarsvik flyttar till bättre lokaler

- Vi renoverar, bygger om, eller flyttar apotek i perioder om 10 -15 år. Och självklart tar vi då hänsyn till läget, säger Andreas Roslund, presschef på Apoteket AB.

VALDEMARSVIK2006-12-08 04:00
Nästa år är det Valdemarsviksapotekets tur. Då lämnar man de nuvarande lokalerna i kvarteret Guldnyckeln, på Storgatan, för att hysa in verksamheten på samma gata, men då i Sjöhusets lokaler, 400 meter där ifrån.
Någon gång i mitten av nästa år kommer apoteket att ta cirka 250 kvadratmeter affärsyta i anspråk, vilket är ett måste, enligt Britt Lindgren, chef i Valdemarsvik.
- Vi behöver moderna lokaler. Idag är det väldigt trångt och vi kan heller inte exponera varorna på rätt sätt.

Marknadskonkurrens
Det här apoteket har inte förbättrats lokalmässigt, sedan vi flyttade hit i februari 1990, säger Lindgren och fortsätter:
- Läget har givetvis också stor betydelse om vi ska fortleva marknadsmässigt. Även vi lever på en konkurrensutsatt marknad eftersom vi också har receptfria varor. Faktum är att vi har en jämförelsevis låg försäljning av dylika varor i Valdemarsvik. Det ska vi bli bättre på.

Större kunddel
Apoteksområdeschefen Birgitta Sahlin Olofsson, som basar över apoteken i östra Östergötland, aviserar också ett apotek, som får en betydligt större kunddel än vad som är fallet idag.
- Det blir en radikal förändring. Ytan bakom disk blir mindre och kunderna får större utrymme, säger Sahlin Olofsson som har nio apotek att ansvara för och där ytterligare ett är under ombyggnad.
- Det handlar om apoteket i Vrinnevisjukhuset.
Britt Lindgren uppger att apoteket under flera år har varit ute och sonderat terrängen när det gäller nya lokaler.

Ny apoteksutredning
- Vi har haft en del förslag, men de har stupat av olika anledningar. Nu blir det Sjöhuset och det blir en bra lösning.
Andreas Roslund understryker att apoteken förändras ständigt och han ser med spänning fram emot den nya apoteksutredningen som är på gång.
- Vår verksamhet har ju diskuterats under flera år och nu får vi se vad ansvariga kommer fram till.
Från farmaciförbundet, som organiserar hälften av de anställda inom apoteken, understryker man vikten av att utredningen slår fast vilket som är målet med apoteksverksamheten, vad som behöver avregleras och vilka regleringar det behövs.
Vidare menar förbundet att lägsta kompetens bör vara apotekstekniker för att sälja receptfria läkemedel med rådgivning och för att lämna ut och ta emot recept. När man ska förestå ett apotek bör lägsta kompetens vara receptarie. Förbundet önskar också representation i den utredning, som regeringen planerar att tillsätta i december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om