Sedan Hans-Erik Svensson tog över det konkursdrabbade slakteriet Blå Kusten för åtta år sedan har det hänt en hel del.
I början var de totalt tre anställda. I dag är de ett trettiotal som har sin arbetsplats vid Mossebo, strax intill E22.
- Sommaren i år har varit den bästa hittills sen vi startade, trots att det försäljningsmässigt var en hårdare ingång på det här året, konstaterar vd Hans-Erik Svensson.
Köper lokala djur
Varje vecka köper Blå Kustens Slakteri in i genomsnitt 100 nötdjur, 30-50 lamm och cirka 40 grisar som slaktas, styckas och paketeras hos företaget i Valdemarsvik.
Av dessa uppges 80-90 procent vara uppköpta inom ett område som sträcker sig mellan Gamleby och Norrköping.
- Vi försöker handla så nära som möjligt. Vårt mål är att förbruka runt 100 mil i veckan på att åka runt och hämta upp djur.
Säljer mest till Ica
Kunderna är matbutiker belägna mellan Uppsala i norr till Perstorp
i söder.
- Ungefär 70 procent av vår omsättning skapas av försäljning till ICA-butiker. Vi satsar på närproducerat kött, och försöker vara så kostnadseffektiva som möjligt, förklarar Hans-Erik Svensson.
Han har onekligen många strängar på sin lyra. Förutom slakteri driver han även lant- och skogsbruk samt byggföretag. Och nu planerar han att utveckla sin rörelse
i ännu en riktning.
I våras köpte Hans-Erik Svensson en nedlagd bensinstation i centrala Valdemarsvik. Sedan dess har tankarna snurrat kring hur lokalerna kan användas.
- Till slut föddes idén om en butik som säljer närproducerade varor. Valdemarsvik har så många skickliga entreprenörer som vi hoppas vill leverera till den här nya butiken, säger Hans-Erik Svensson.
I december planeras öppningen av Sandströms Smak och Fröjd i Valdemarsvik.
Ligger i tiden
Butiken kommer att drivas av Emma Sandström.
- Närproducerat är ju onekligen något som ligger i tiden. Vi hoppas att satsningen ska bli lyckad och ses som ett komplement snarare än en konkurrent till de matbutiker som finns på orten i dag, säger Hans-Erik Svensson.