"Där finns mycket grov abborre och gädda"

Kvädöfjärden i Valdemarsviks kommun är ett av de mest undersökta kustområdena i Europa sedan 1960-talet. På torsdagen berättade Fredrik Franzén från SLU om slutsatser som kan dras om fiskebestånden.

Fredrik Franzén, marinbiolog på SLU, berättade om slutsatser som kan dras av de långa serier av provfiske som ägt rum ute i Kvädöfjärden.

Fredrik Franzén, marinbiolog på SLU, berättade om slutsatser som kan dras av de långa serier av provfiske som ägt rum ute i Kvädöfjärden.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsvik2020-08-18 10:00

I Kvädöfjärden utanför Torrö har det provfiskats i forskningssyfte sedan i början av 1960-talet. Kvädöfjärden, som till stor del ligger i Valdemarsviks kommun, har blivit ett viktigt referensområde vilket inneburit att det troligen är Europas mest undersökta kustområde som speglas i en stor mängd insamlad data i långa serier.

I förra veckan höll Skärgårdens fiskeråd ett möte på Torrö som besöktes av marinbiologen Fredrik Franzén från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Han har genomfört ett stort antal provfisken härute och kan berätta om långsiktiga trender när det gäller fiskförekomst och miljöpåverkan.

– Kvädöfjärden är lite kärnverksamheten i mitt jobb: var man än ska undersöka något i Östersjön vill man ha data härifrån som referens, säger Fredrik Franzén som menar att man i de långa serierna kan se att fiskförekomst inte bara handlar om miljöföroreningar och fisketryck utan att det finns en naturlig dynamik i bestånden.

– Det har varit ganska stabilt här över tid.

Sommaren 2018 ledde dock till ett väldigt tydligt resultat när det gäller fiskförekomst.

– Abborren har gått lite upp och ner genom åren, men nu har det varit väldigt gott om abborre här de senaste tre åren. Det varma 2018 var ett fantastiskt år för abborren och de växte också så snabbt att de dök upp i vårt provfiske redan den första sommaren, berättar Fredrik Franzén som tillägger att även gösen visar upp en positiv trend.

– Det är sämre med gäddan, det är en av de arterna som minskar en del, framförallt i ytterskärgårdsområdena. Sedan ser vi att de marina arterna som flundra, strömming och torsk är inne i dåliga perioder.

När det gäller gäddan tros en orsak vara minskade lekområden och en annan den ökning av skarv och säl som över tid har konstaterats. Detta syns inte minst i Licknevarpefjärden, en av få platser där det råder fiskeförbud samt motorbåtsförbud.

– Där finns mycket grov abborre och gädda, men skarven har börjat påverka beståndet. Vi ser också att det finns mer rovfisk i förhållande till vitfisk i detta område.

Slutsatsen Fredrik Franzén drar av datan sedan provfisket började i Kvädöfjärden 1962 är att situationen ändå inte är så illa.

– Ofta är det dystra perspektiv i de här frågorna, men slår man ihop provfisket av olika arter här ser vi en svagt ökande trend. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!