För Jörgen Nilsson i Tryserums Bygg, som har totalentreprenad på arbetet, är uppdraget som sådant inte unikt, men just Tryserums kyrka har en speciell betydelse.
– Det här är ju sådant vi håller på med, men extra roligt nu eftersom jag är jag döpt, konfirmerad och gift i den här kyrkan, säger Jörgen Nilsson. Vårt företag, som startades av min far, började också här i Tryserum.
Flera andra företag är involverade. Det handlar om jobb som putslagning, guldförgyllning, murning, målning, plåtslageri, trädetaljer, bygg och fönsterrenovering. Under tiden renoveringen pågår kan kyrkan ändå användas som vanligt.
– Vi gör inget inomhus den här gången, bara en yttre renovering och här är också länsmuseet med och bestämmer hur det ska vara. Det får inte bli något avvikande utan ska vara som det alltid varit, säger Jörgen Nilsson.
Det är runt 50 år sedan senaste yttre renoveringen.
Tryserums kyrka invigdes 1785 och byggdes på initiativ av greve Gustaf Horn på Fogelvik. Ritad och inredd i Gustaviansk stil av 1700-talets främste arkitekt Jean-Eric Rehn. Kyrkan har också en unik orgel av den legendariske orgelbyggaren Pehr Schiörlin vilken hedrades under Orgelåret 2015. Här finns också gamla unika gravkors utställda, restaurerade av medlemmar i hembygdföreningen.
Och varje Kristi Himmelfärdsdag är här en hemvändardag, en djupt rotad tradition med mängder av besökare. Dock pausad detta år. Därför hade varken Röda Korskretsen eller Tryserums hembygdförening några aktiviteter som annars är brukligt, men en gudstjänst hölls i kyrkan.
Vad som fick folk för flera sekler sedan att börja vallfärda just hit är inte känt. Klart är att de kom från när och fjärran enligt tidningsurklipp i hembygdsföreningens arkiv
Söderköpings Tidning skrev så här den 28 maj 1898.
”Kristi himmelfärdsdag vallfärda stora menniskoskaror milslånga vägar till Tryserums kyrka. Hvarifrån denna sed, som pågått inom flere mansåldrar tillbaka, härleder sig ha vi icke kunnat få någon upplysning om, men seden fortlefver ännu lika starkt som någonsin.
Och Västerviks-Tidningen den 30 maj 1930 beskrev en Kristi Himmelfärdsdag i närmast lyriska ordalag:
”Denna för Tryserum traditionella festdag ingick med strålande solsken men samtidigt med stark västlig blåst som virvlade upp dammet på vägarna och hårdhänt och okynnigt handskades med hattar och kjolar.”