Även i Valdemarsvik märker kostchefen Karin Pettersson av situationen med höga drivmedelspriser som lett till dyrare livsmedel, men också hur det pågående kriget i Ukraina påverkar. Det har lett till svårigheter att få tag på vissa varor.
– Vi oroas ju för dyrare livsmedel men också för brist på upphandlade varor vilket gör att vi får ersättningsvaror. Vår livsmedelsgrossist som vi anlitar uppdaterar oss hela tiden och just nu är det nästan omöjligt att få tag på till exempel maizena, berättar Karin Pettersson som också nämner spannmål och annat.
Vad gör kommunen för att möta de höjda priserna?
– I nuläget gör vi om våra matsedlar för att spara men utan att påverka näring, kvalitet och smak. Än så länge kan man vrida och vända på ingredienser men allt går ju upp nu, säger Karin Pettersson som tillägger att livsmedelsbudgeten idag ligger på fem miljoner kronor.
– Jag har förvarnat politikerna att det är så här situationen ser ut. Vi måste ta de här kostnaderna för vi kan inte dra ner för mycket på kvaliteten. Jag vill åtminstone ta upp diskussionen men det är dock ett tag innan vi är där, det finns en del vi kan göra först.
Enligt Karin Pettersson kommer troligen inte satsningen på närproducerat och lokalt viltkött att påverkas.
– Det är ju en annan hantering och våra leverantörer har ju inte dom transportkostnaderna, det kanske till och med kan bli så att vi får lägga till viltkött på menyn.