Deras affär - en idé som bär

Skandinaviens enda tillverkare av ambulansbårar finns i Valdemarsvik. Men bårarna, som företaget Lättmontage AB producerar, förekommer inte bara på den skandinaviska marknaden.

Tillverkare. Claes Falk konstaterar att företaget inte är så konjunkturkänsligt.

Tillverkare. Claes Falk konstaterar att företaget inte är så konjunkturkänsligt.

Foto: Bo Cederqvist

Valdemarsvik2015-03-21 14:00

Videon är inte längre tillgänglig

– Man hittar även bårar i länder som Australien, Schweiz, Kanada och Nya Zeeland, säger vd:n Claes Falk.

Det var för några år sedan som han slog till och köpte Lättmontage, vars tillverkningskapacitet, till 75 procent, riktas mot ambulansbårar. Resten av arbetstiden avsätts för kringutrustning till båren, men också för legotillverkning, bland annat bryggdetaljer och y-bommar.

Det är dock båren som är företagets galjonsfigur i en tillverkningsprocess som till 90 procent består av aluminiumdelar. Och produktens historia leder till mitten av 1980-talet.

– Det startade som ett examensprojekt, där bland andra Volvo var inblandad. Ett helt ambulanskoncept, som senare sprack. Men delarna fanns kvar i ett lager och i början av 1990-talet började de plockas ihop efter att man hade fått upp ögonen för den bortglömda innovationen, som fokuserade mycket på ergonomin, berättar Claes Falk.

En bår kan uppfattas som en ganska enkel konstruktion. En portabel sjuksäng för persontransporter till lasarettet. Men den har en tämligen omfattande detaljrikedom och består av 360 delar. Dessutom är den knuten till lagar och förordningar.

– Båren betecknas som en medicinskteknisk utrustning och är underkastad läkemedelsverkets krav, vilket innebär att den måste svara både mot europeiska och svenska normer. Det här betyder bland annat att den krocktestas. Då demoleras 4–5 bårar till en kostnad av runt en halv miljon kronor.

Årsproduktionen ligger runt 120 bårar, men ibland skjuter den i höjden och kan hamna runt ett par hundra.

– Nya upphandlingar inom ambulanssjukvården får till följd att vi under vissa perioder får en tillverkningsstegring, men det kan också bero på att bilarna byggs om.

Men att bygga om ambulanser är en kostsam historia som innebär att när man en gång har valt ett bårsystem så brukar man hålla sig till det, eftersom det är så komplext.

Lättmontage, med fyra anställda, gjorde nyligen en förhållandevis stor investering på 1,2 miljoner i en ny svarv.

– Avsikten är att vi, i största möjliga utsträckning, ska tillverka delarna själva.

Bårarna, som har en livslängd på 5 – 10 år beroende på var den aktuella ambulansen är stationerad, finns även i helikoptrar.

– Det händer också att vi lånar ut till filmbolag.

Har du själv åkt på din egen byggda bår?

– Ja, men aldrig i skarpt läge, vilket känns skönt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om