"Fiberduk på botten bättre än muddring"

- Täck Valdemarsvikens botten med en fiberduk. Ett betydligt bättre alternativ än att muddra, säger Hans A Andersson och Ingemar Hulterström.

Valdemarsviken står inför en omfattande miljösanering efter alla de utsläpp som har gjorts från läderfabiken, vars verksamhet var förlagd till  byggnaderna närmast i bild.

Valdemarsviken står inför en omfattande miljösanering efter alla de utsläpp som har gjorts från läderfabiken, vars verksamhet var förlagd till byggnaderna närmast i bild.

Foto: Bo Cederqvist

Valdemarsvik2011-01-24 00:00

Så här i elfte timmen, strax efter att upphandlingen av Miljöprojekt Valdemarsviken har dragit igång, kastar de två muddringskritiska Valdemarsviksborna in ett nytt förslag.

Det gigantiska miljöprojektet, som har kostnadsberäknats till 250 miljoner kronor, omfattar muddring av framför kromhaltigt bottensediment, i storleksordningen 115 000 -230 000 kubikmeter, från inre delen av Valdemarsviken.

Hoppas in i det sista
Ett omfattande företag, som de båda herrarna inte kan förlika sig med och som de hoppas, in i det sista, inte blir av.

- Låt bottensedimenten ligga kvar och täck dem med en geotextilduk. En duk, som innehåller kanaler där man sprutar in lättbetong för att hålla duken på plats. Det har gjorts i Tollare, utanför Nacka, där NCC har täckt över kvicksilverhaltiga bottensediment från ett pappersbruk, säger Hans A Andersson, kanske den officiellt mest kritiska personen till muddringen av Valdemarsviken.

Småsaker
Ingemar Hulterström, ordförande för Naturskyddsföreningen, menar att ansvariga politiker och tjänstemän inte har varit lyhörda för andra alternativ än just muddring.

- Man har ifrågasatt övertäckningen med småsaker, exempelvis att båtar inte kan kasta ankare och att bojstenar inte kan användas. Man menar också att en duk inte kan läggas på grund av topografin, vilket är fel. Man kan undra vems ärenden man går när man är så ensidig i sin uppfattning, säger Ingemar Hulterström.

Men kommunen uppger att man tjänar på muddringen genom att man i projektet får en nödvändig strandskoning kring vissa kajpartier. Har de fel?

-  Hittills har 650 meter strandskoning genomförts via bidrag från Räddningsverket. Jag tror inte att det skulle vara otänkbart att få bidrag till de återstående 250 metrarna, svarar Hans Andersson.

Han menar att det har gått prestige i projektet, som enligt honom inte började som ett miljöprojekt.

Kräver tillsyn
- Från första början handlade det om att få en djupare gästhamn, vilket därefter ledde till ett beslut om muddring av hela Valdemarsviken. Nu ska man alltså muddra hela viken och lägga upp massorna på en deponi, som kräver tillsyn under lång tid till en kostnad som inte är presenterad. Täcker man botten slipper man deponin, säger Hans A Andersson och fortsätter:

- Hade man i stället tagit det lite lugnt och tänkt igenom olika alternativ, så är jag övertygad om att projektet hade tagit en annan riktning.

Mer än 250 miljoner
Ingemar Hulterström menar att projektkostnaden inte kommer att stanna vid kalkylerade 250 miljoner, med hänsyn taget till att dylika projekt alltid får en överkostnad.

- Ett exempel är tunneln genom Hallandsåsen. Jag tror att Projekt Valdemarsviken kommer att gå åt samma håll och en kostnad runt 500 miljoner

Men litar ni inte på den samlade expertisen inom det här området?

- Jag har varit i kontakt med åtskilliga experter inom området, som är kritiska till det här. En miljöjurist uttryckte det så här "om intentionerna enbart hade gällt vattenmiljön så är tanken god men muddring är inte den bästa metoden". Nåväl, det har framkommit flera konstiga påstående under resan gång, där fakta helt plötsligt har ändrats, exempelvis från mängden utsläpp i Östersjön, till att Naturvårdsverket skulle hålla inne pengarna om projektet skulle ändras. Det sker inte om inte länsstyrelsen skriftligen avsäger sig medlen, säger Hans A Andersson.

De båda herrarna ser i dag en vik, där djur- och växtliv frodas, där man kan bada, äta fisk från viken, samtidigt som en av länets största skäggdoppingkolonier häckar längst in viken där för övrigt öringen simmar förbi för att leka längre upp i Vammarsmålaån.

Krom eller vad?
- Är det här dålig och giftig miljö? Knappast. Man har dock, vill jag påpeka, hittat mundelsskador på fjädermyggslarver. Drygt sju procent av dem inne i viken där koncentrationen är som störst, men 40 procent vid Gåsbäcken. Krom eller något annat?

Men ni måste väl inse att loppet är kört?

- Visst är det svårt att få en ändring till stånd, svarar Ingemar Hulterström, medan Hans A Andersson säger så här:

Nystart på projektet
- Under förutsättning att våra beslutsfattare vill lyssna på folkets önskemål och vilja, skulle man kunna få en "nystart" på miljöprojektet Valdemarsviken om man förutsättningslöst ordnade ett sammanträffande med politikerna i projektgruppen, naturvårdsverket, länsstyrelsen samt vi båda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om