Flera fiskare i S:t Annas samt Gryts skärgårdar har nu fått ersättning för skador på fisket och på fiskeredskapen orsakade av säl. Det är Havs- och vattenmyndigheten som i juni tog beslut att utbetala 200 000 kronor i bidrag till Länsstyrelsen i Östergötland för att ersätta licensierade fiskare för sälskador.
De fyra fiskarna, varav tre är verksamma i Valdemarsviks kommun, har sammanlagt blivit beviljade 191 487 kronor för 2019. En av dessa, med lång erfarenhet av att fiska i vattnen runt Gryt, är Lars-Åke Petersson.
– Ja, jag har fiskat härute i 60 år, berättar Lars-Åke Petersson som kan vittna om att gråsälsstammen har vuxit väsentligt de senaste decennierna.
– De har också blivit mindre skygga och kommer allt längre in i skärgården, det kan ju bero på att det blivit så många fritidsbåtar. Det finns ställen i innerskärgården där man inte kan fiska. Förr var det kul när man såg en säl, men det har gått över.
Det stora problemet med gråsälen är att redskapen tar mycket stryk.
– Sälskadorna är ju tråkiga, för de sliter sönder så mycket nät. Det går inte att laga näten när sälen varit framme utan oftast är det bara att sätta dit nytt, säger Lars-Åke Petersson som menar att också skarven är ett stort problem när det gäller fiskebeståndet.
Själv fiskar han mest abborre och ål.
– De sista åren har jag fått ungefär en fjärdedel av den ål jag fick tidigare och när det gäller det är det nog skarven det handlar om. Den kallas ju inte för "ålakråka" för skojs skull.
Efter att gråsälsstammen i Östersjön började återhämta sig på 1980-talet (efter att den krympt mycket på grund av miljögifter och jakt) har den växt år från år. Vid en flyginventering 2019 noterade man cirka 38 000 gråsälar i Östersjön och antalet är nu så stort att Naturvårdsverket beslutat att tillåta licensjakt på gråsäl.
I Stockholms, Södermanlands och Östergötlands län får 25 gråsälar fällas från 1 september 2020 till 31 januari 2021 och ska som det står "så långt som möjligt bärgas". Men det är lättare sagt än gjort att skjuta och bärga sälar.
– Jag har skjutit en gråsäl i år, men fick inte tag i den efteråt för den sjönk innan jag hann fram. För att kunna jaga säl måste det vara väldigt lugnt väder. Jag har haft med mig bössan så många gånger, men det är svårt.