Efter en rutinkontroll upptäcktes koliforma bakterier i dricksvattnet i Gusum och Ringarum. I måndags gick kommunen ut med en rekommendation att koka dricksvattnet, och läget är ännu oförändrat.
– Kokningsrekommendationen gäller fortfarande och tillsvidare, säger Aline Eriksson, samhällsbyggnadschef.
För att häva rekommendation krävs det att prover av vattnet visar godkänt i två provtagningsserier med minst en dags mellanrum.
– Vi behöver ha flera provsvar uppföljande som inte visar förekomst innan man kan ta bort den så att därför kommer det alltid ta flera dagar innan man kan häva den.
Hur ser prognosen ut?
– Det är svårt att säga, men rekommendationen kommer nog definitivt att ligga kvar under veckan kan vi säga.
För att åtgärda detta görs en spolning i rörsystemet som ska öka omsättningen av vatten, än så länge har det inte varit några problem.
– Det går jättebra så det är inga problem med det. Men det är viktigt att man försöker att spola igenom systemet så att det blir bra flöden och man kan försöka spola ut de här koliforma bakterierna, säger Aline Eriksson.
Kommer någon åtgärd vidtas för att förhindra att detta sker igen?
– Vi kommer försöka göra en liten analys och försöka komma på vad det kan tänkas bero på. Och sen utifrån det så får man väl göra någon plan för om det är möjligt på något sätt att implementera förebyggande åtgärder.
NT har besökt Ringarum för att höra hur verksamheter och människor påverkats av situationen.
På vård- och omsorgsboendet Kyrkvägen 4 kokar man vattnet innan det dricks eller används i matlagning, men enhetschef Annelie Skoglund menar att det inte påverkar verksamheten mer än så.
Hur gör ni för att säkerställa att personer med demens inte dricker kranvatten inne hos sig?
– De flesta personerna som bor på demensavdelningarna vistas för det mesta i gemensamhetsutrymmena, dit hör även matsalarna och naturligtvis trädgårdarna. Allt vatten som serveras där kokas som en försiktighetsåtgärd. Det går inte att säkerställa att de inte dricker annat när de är inne hos sig. Men det vi kan göra, gör vi, säger Annelie Skoglund.
På lördag hålls Baljadagen med bland annat marknad, knallar och framträdanden. Josefine Hörström, en av arrangörerna, berättar att de är redo för omställningen.
– Vi kommer ladda upp med kokat vatten innan och vi har flaskor med vatten som vi kan sälja. Man kan fortfarande tvätta händerna med vattnet, säger hon.
Dålig tajming?
– Ja det är det ju, vi hoppades på att det skulle släppa innan lördagen. Det stör ju lite.
Rune Karlsson har börjat med förberedelser inför Baljadagen, men tycker inte att det är ett stort problem med vattenkokningen.
– Det är bara det att man tänker sig för lite innan. Det är klart att det är ju bekvämare att bara dra på kran. Men det är inga större problem.
Dennis Ottosson är ute tillsammans med sin son i sommarvärmen, om det blir ett stort glas vatten att dricka hemma sen för honom är inte säkert.
– Rent krasst så dricker jag nog mindre vatten när man behöver koka det innan i och med att det blir en längre process och sen ställa in det i kylen.
På Matöppet i Ringarum har vattensituationen lett till att försäljningen av flaskor med vatten har skjutit i höjden.
– I dag har vi sålt, jag vet inte hur mycket, men väldigt mycket extra, säger Wille Lundström, butiksarbetare.