– Det är för tidigt att säga hur vi ska göra, men vi bryter inget avtal. Det går ut i februari 2024 och det vi gör är att inte utnyttja optionen för en förlängning, säger kommunalrådet Per Hollertz (M).
Ett uppdrag lämnades till tjänstemännen om att ta fram alternativ för framtida turistverksamhet.
– Men inte för bara turistbyrån utan för turism och marknadsföring i stort, det här måste bli klart under hösten om några upphandlingar skulle behöva göras, säger Per Hollertz vidare.
Näringslivsutvecklare Sarah Åkerblom har haft uppdraget att formulera förslag på alternativa och mer kostnadseffektiva lösningar. I förslaget redovisar hon budgetsiffror där 700 000 kronor är avsatta till turism, varav 350 000 går till turistbyrån och 350 000 till hamnvärdskapet.
– Vi satsar pengar på information istället för inspiration till dem som inte känner till oss, men det bör givetvis finnas en bra balans mellan de båda, säger hon.
Som alternativ till turistbyrån ser hon en kombination av digitalisering och föreningsdrift. Dessutom betalar kommunen 100 000 till turistföreningens sommarbroschyr, vilket nu föreslås bli slopat.
Kvar kan det då bli 250 000 till friluftsliv, naturkartan, skyltar, annonser och digital marknadsföring. Men som viktigast ser Sarah Åkerblom ett digitalt platsvarumärke.
– Vi måste skapa ett digitalt platsvarumärke som gör kommunen värd att besöka, inte bara sommartid, och få större digital marknadsföring. Det är något som vi måste arbeta fram, inte bara för att locka turister utan också handlar om bilden av Valdemarsvik som en plats att bo på, driva företag på, låta sina barn växa upp på – och att besöka.
– Sedan kan det ju hända att politikerna ändå tycker att det bör finnas en turistbyrå när det kommer till beslut, säger Sarah Åkerblom.
Åsa Tholander Olsson driver turistbyrån i Sjöhuset för tredje året genom företaget Sportbemanning Valdemarsvik AB, som entreprenör för kommunen, samt har värdskapet för småbåtshamn och 31 ställplatser.
– Vi fick veta 23 augusti att kommunen inte vill utnyttja optionsåret och det är okej, men vi fick ingen mer förklaring innan vi själva efterfrågat den och kommunen frågade inte om statistiken för 2023. Det känns väldigt ovisst inför framtiden, säger Åsa Tholander Olsson.
Hon anser att turistbyrån har en viktig roll med personliga möten och dialoger.
– Att digitalisera en turistbyrå är ingen bra idé. Det har visat sig på andra orter som trott att digitalisering är en effektiv lösning. Ingen från kommunen har frågat oss vad vi tycker, trots att det är vi som driver verksamheten åt dem, säger hon.
– Vi vet att många sätter stort värde på att det finns en turistbyrå här. Många vill veta mer om handel, vandringsleder, aktiviteter, hyra flytvästar eller se Liedholmsutställningen. Fortfarande vill också många ha broschyrer och kartor med sig ut.
– Valdemarsvik är en turistort och många företag ska leva hela året på det de tjänar under sommarmånaderna. Turister är väldigt viktiga och med ett bra bemötande kan de återkomma och ett positivt rykte sprids. Även Valdemarsviksbor, särskilt nyinflyttade, brukar komma och få information, säger Åsa Tholander Olsson.
Hon har förståelse för att kommunen måste hitta besparingar.
– Men man kan inte bara spara sig ur en nergång, då måste man också våga satsa, säger hon.