Soltäppans produkter har också tidigare belönats med ett guld, tre silver och ett brons. Bakom tävlingen står branschorganisationen Eldrimmer med syftet att lyfta fram svenskt mathantverk vars smak, kvalitet och identitet inte industrin kan ta fram. Varje år utdelas guld, silver och brons i olika kategorier. Ett krav är att tävlingsbidragen ska vara i produktion för försäljning.
– Att få utmärkelserna är bra marknadsföring och en garanti för kunderna är att få produkter utan något skräp, säger Frida Knape.
Hon tillverkar sina produkter i sitt produktionskök och är noga med vilka råvaror hon använder och att inte använda några tillsatser. En del råvaror plockar hon själv, andra köper hon, men det ska alltid vara svenskt eller ekologiskt, betonar hon. Det kan vara till exempel tomater, plommon, pumpa, fikon.
– Visst är det dyrare råvaror, men jag tror att medvetenheten ökar så att allt fler gärna betalar mera för bra mat, säger Frida Knape.
– Skulle vi använda tillsatser skulle det inte bli någon skillnad på mathantverk och det fabrikstillverkade.
Fem smaker har hon på chilisåserna där den nu vinnande – Jimmys sweet chilisås – är inspirerad av Jimmy, särbo i Östersund, som ville ha med hjortron i en sås. En annan vinnande chilisås var Liams sweet chili, som fått sonens namn.
– Han ville ha en chilisås med jordgubbar och då gjorde jag det.
Hon experimenterar fram smakerna själv.
– Det måste jag ju, vem skulle annars göra det år mig. Men ibland kan jag misslyckas, man får prova sig fram.
Hon har hållit på i tolv år och är nu ensamföretagare sedan tre år då en tidigare medarbetare flyttade. Det innebär inte bara att koka ihop produkter utan också allt annat som hör företag till, som marknadsföring, bokföring och förpackning – eftersom hon också säljer i egen webbshop och i övrigt via återförsäljare. Det är fullt upp.
– Men jag hoppas få ännu mer fullt upp med ännu fler återförsäljare, säger Frida Knape.
Förutom sweet chilisåser är det kolor, örtsalter, karameller, kolasåser, marmelader och en del honung. Men hon hinner också skapa vackra bruksföremål, skålar, muggar och vaser i keramik.
Nu har hon snart en ugn hemma, efter att ha delat ateljé med en konstnär i Valdemarsvik och bränt på Skapa Keramik i Norrköping. Med det sparas tid på att kunna dreja samt bränna godset hemma.