För snart fyra år sedan stod familjen Knape inför ett gemensamt dilemma. Pappan i familjen, och de bägge vuxna barnen med familjer, ville hitta ett nytt boende. Tillsammans bestämde de sig för att hitta en gård på landet, stor nog att rymma varsitt hus till varje familj.
– Vi ville ha något där vi inte behövde se varandra äta frukost, men samtidigt kunna dela på maskiner och hjälpas åt. Eftersom vi bodde i Vaxholm tittade vi på en del i Stockholmsområdet, men inget kändes bra. Sen såg vi Häradssätter på Hemnet. Det kändes lite långt bort från Stockholm, men när vi kom hit var det som om allt bara föll på plats, berättar Frida Knape.
Tillsammans med sin son bor hon nu i ett av gårdens hus. Svägerskan Annika Lindström och brodern Fredrik bor i ett annat, och i ett tredje bor pappa Knape. Gården är också basen för tjejernas företag Biprinsessan AB som grundades 2009. Både Frida Knape och Annika Lindström har gesällbrev i yrkesbiodling.
– Vi har bisamhällen mellan Vaxholm och Österåker, och tillverkar olika produkter av honungen. Men faktum är att vi säljer mer bin än honung, berättar Annika Lindström.
I samband med flytten till Häradssätter insåg tjejerna att de behövde vidga sin produktion för att kunna försörja sig på heltid.
– Vi valde att satsa på tillverkning av delikatessprodukter. I början åkte vi runt och levererade själva, men med basen i Häradssätter började leveranserna ta för mycket tid. Nu levererar vi till en grossistfirma, som förmedlar våra produkter till närmare 100 butiker i Stockholm och Mälardalen.
Delikatessprodukterna, som säljs under produktnamnet Häradsätter gård, består av olika marmelader, inlagda frukter och såser. Det finns ett ekotänk i produktionen, där målet är att skapa så rena produkter som möjligt, utan onödiga tillsatser. Företagets storsäljare, som de enligt uppgift är ensamma i landet om att tillverka, är dock något riktigt knaprigt.
– Vi gör ett frökex som helt består av fröer, inga tillsatta kolhydrater. Det har blivit väldigt populärt i dessa LCHF-tider.
Häradsätter gård drevs tidigare med djurproduktion. Familjen Knape har dock bara lite höns, får och kaniner till husbehov. I somras valde man att bygga ett modernt tillagningskök i den tidigare lösdriftsladan, och därifrån utgår nu tillverkningen av delikatessprodukterna.
– Det har varit en intensiv sommar med renovering, dessutom har vi sedan 2010 byggt till två hus för uthyrning på gården. Nu känns det som om vi kan landa och börja planera mer för framtiden, säger Frida Knape.
De är fast beslutna om att bli kvar på Häradssätter.
– Nästa steg är att börja etablera oss i närområdet med produkterna. Hittills har det ju känts lite fånigt att svara ”Stockholm” när folk i trakten frågar var våra produkter finns att köpa.