Valdemarsvik lyfter på locket om återvandringsbidrag

Regeringens planer på höjt bidrag för frivillig återvandring har varit en het potatis i debatten. I Valdemarsvik finns landets enda projekt där "slutmålgruppen" informeras om vad som gäller. "Det är viktigt att göra det rätt och på ett schysst sätt så ingen stjäl informationen", säger integrationssamordnaren Djamal Hamaili.

"Syftet är inte att få någon att nappa på att söka återvandringsbidrag. Det handlar om att ge korrekt information. Jag som tjänsteman får inte lägga mig i någon annans liv", säger Djamal Hamaili, integrationssamordnare i Valdemarsviks kommun.

"Syftet är inte att få någon att nappa på att söka återvandringsbidrag. Det handlar om att ge korrekt information. Jag som tjänsteman får inte lägga mig i någon annans liv", säger Djamal Hamaili, integrationssamordnare i Valdemarsviks kommun.

Foto: Micke Pihlblad

Valdemarsvik2024-09-30 19:00

Nyheten i korthet

  • Regeringen planerar att höja maxbidraget för frivillig återvandring från 40 000 kronor till 350 000 kronor.
  • Valdemarsvik är den första kommunen i landet där man informerar ”slutmålgruppen” om de nya reglerna, med projektet ledd av integrationssamordnaren Djamal Hamaili.
  • Hamaili betonar vikten av att informationen är korrekt och neutral, och att det individuella beslutet om återvandring är frivilligt och baseras på personens egna behov och önskemål.

Att diskutera återvandringsbidraget kan handla om minerad mark, oavsett vilken ståndpunkt man har i frågan. I synnerhet efter att regeringen tillsammans med SD presenterat planerna på att kraftigt höja bidraget från dagens maximala 40 000 kronor för en hel familj till 350 000 kronor.

Valdemarsvik är en pilotkommun i sammanhanget och redan i januari 2024 började integrationssamordnaren Djamal Hamaili jobba med frågan efter att fått projektet beviljat av Migrationsverket.

– Det är inte många som känner till den information som funnits. Om nån knackar på min dörr och undrar vad som gäller vill jag vara förberedd och kunna ger dem rätt information, säger han.

undefined
"Jag vill hjälpa till att riva ner murarna med de erfarenheterna som vi har i Valdemarsvik", säger Djamal Hamaili, integrationssamordnare i Valdemarsvik.

Hela arbetet är baserat på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, Artikel 13, som slår fast: ”Var och en har rätt att lämna varje land, även sitt eget, och att återvandra till sitt land.” Erfarenheterna från projektet i Valdemarsvik ska spridas dels i den egna organisationen men också till andra aktörer, kommuner, myndigheter och handläggare på vilket sätt man ska informera.

För Djamal Hamaili är det individen som är det centrala.

– Det ska vara neutralt och korrekt. Risken är annars att den här informationen hamnar hos obehöriga. Då kan man krydda den hur som helst och man kan lura folk och ge falska förhoppningar. Men finns det en information hos oss som myndighet så räknar jag med att det finns en professionalism i vårt yrke och att vi ger information sakligt utan att lägga in värderingar från höger eller vänster på det. Det blir schysst mot alla. Den här informationen finns men beslutet tar du själv och det är upp till dig, säger han.

Att det finns en önskan hos en del om att återvandra är något det talats tyst om. Djamal Hamaili vet att den finns hos vissa men det är ett stort och svårt beslut att ta.

– Det finns de som befinner sig i Sverige endast som en fysisk kropp men i hjärtat, mentalt och i deras drömmar finns de där de växte upp och där de är födda. För den som har den längtan är det bra att den här hjälpen finns och att det finns information om vad som gäller.

– Sen är det alltid upp till individen. Det är frivilligt. Vi måste lita på att individen kan ta ett klokt beslut för sig och sin familj. Nu har vi jobbat ett antal månader med att utveckla en bra metod som ska vara neutral och inte väcka känslor. Vi ska inte fatta några beslut åt någon.

undefined
"Det ska vara neutralt och korrekt. Risken är annars att den här informationen hamnar hos obehöriga", säger Djamal Hamaili, integrationssamordnare i Valdemarsviks kommun.

I de möten och workshops som hållits i Valdemarsvik med det som beskrivs som "slutmålgruppen" (runt 30 personer från tolv olika nationaliteter har deltagit) har diskussionerna varit öppna och med stor dynamik, enligt Djamal Hamaili. Alla har uppskattat informationen oavsett om man vill återvandra eller inte. Att summan är viktig för den som går i återvandringstankar är tydligt.

– Beloppet är viktigt. För en människa som ska göra en ny start i sitt liv finns det många frågetecken. Vad finns det för arbetsmarknad, skola, bostad? Det är ett nytt maraton du ska springa och man måste vara väl förberedd för att klara av det och inte ge upp. Oavsett hur du ser på det så ger en större summa starkare förutsättningar för individen.

– Det finns fördomar när det gäller frivilligt återvandringsbidrag, även att det varit för lågt, men man ska inte lägga locket på. Ge information så blir det ett samtal och då kan man möta upp med sann information, säger Djamal Hamaili.

Återvandringsbidraget

Idag är återvandringsbidraget 10­ 000 kronor per vuxen och 5 000 kronor per barn under 18 år. En familj kan få max 40 000 kronor. Enligt planerna vill regeringen och SD att bidraget ska höjas till max 350 000 kronor.

Du kan inte få bidraget om du är: svensk medborgare, har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och kommer från Ukraina, har tillräckligt med egna pengar som gör att du kan betala resan själv eller har skulder i Sverige.

Du kan ansöka om bidraget om du har ett tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd i Sverige som flykting, som kvotflykting, som alternativt skyddsbehövande, på grund av synnerligen ömmande skäl eller på grund av anknytning till en person som har något av ovan listade uppehållstillstånd.

När du har flyttat från Sverige tar Migrationsverket tillbaka ditt uppehållstillstånd och din skyddsstatusförklaring om du har en sådan.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!