Det är lågsäsong på slakteriet vid infarten till Valdemarsvik. Iklädd skyddskläder visar företagets vd, Martin Johansson, runt i lokalerna. Vid lågsäsong slaktas här omkring 35–40 nötkreatur i veckan. Vid högsäsong, under sommaren och hösten, uppgår antalet till uppåt 60 i veckan.
– Det är jättetrångt för oss just nu. Vi behöver mer utrymme för att möta efterfrågan som finns, säger han.
Av förekommen anledning har han beslutat sig för att satsa på att låta företaget växa. Men det är viktigt att inte växa för snabbt. Och det är viktigt att inte gå ifrån hantverket som företagets filosofi vilar på.
– Jag är inte intresserad av att det ska bli något stort, för mig är det viktigt att vi behåller det genuina och jag kommer inte att lämna det hantverksmässiga vi gör. Men vi behöver utrymmet för att slakta och föräldra våra varor, i lokalerna vi har i dag är vi mycket begränsade.
I februari blev affären med kommunen klar. Nu har han ett område om 12 500 kvadratmeter att utöka verksamheten på. På fältet till höger om nuvarande byggnad kommer en solcellspark att byggas. Tanken är att företaget ska bli helt självförsörjande på el och att solcellerna ska vara på plats kvartal tre i år.
– Vi använder oss av ganska mycket el, så jag tror att det är välinvesterade pengar. Jag tror inte att senare tidens elpriser kommer att avta, snarare tvärtom. Trots att det är en hög investeringskostnad så kommer det ge oss större möjligheter att beräkna våra omkostnader.
Förutom solcellsparken kommer det framför nuvarande byggnad att gjutas en platta om 1 200 kvadratmeter. Den nuvarande byggnadens platta är på 600 kvadratmeter. Den nya plattan lägger grunden för utbyggnaden av själva verksamheten.
– Vi behöver större utrymmen att vistas på. Vi siktar dels på att utöka verksamheten som den är i dag, men vi vill även kunna hantera restprodukter på ett bättre sätt genom att göra antingen eget hundfoder eller hjälpa till en del i processen i framställan av hundfoder. I dag gör vi egentligen bara sortering och säljer detta vidare, men jag ser inte varför vi inte skulle kunna göra det hos oss.
Du ser inga risker med satsningen just nu, när det är inflation och ökade livsmedelspriser?
– Jag tror att det här alternativet fortfarande behöver finnas. Jag förstår att köpkraften inte finns hos alla just nu, men efterfrågan på ursprungsnära kvalitetsvaror kommer nog inte att avta.
I dag jobbar här 21 personer, inklusive Martin Johansson, och han räknar med att satsningen kommer att innebära flera arbetstillfällen.
– Absolut, men hur många är svårt att svara på i det här skedet. Jag skulle gissa att det handlar om mellan fyra och tolv personer till, det beror på hur mycket mer verksamhet det blir.
Om allt går enligt planerna så kommer den nya byggnaden att stå färdig hösten 2024. I samband med omdaningarna av området kommer Bjursunds slakteri att få en ny infart.
– Dels av logistiska skäl, samt att vi önskar ha en mer välkomnande entré då vi gärna visar upp vår verksamhet för intresserade kunder. Så det är något vi tittar på i samband med att vi bygger om.
Det låter som ni gör en ganska stor investering?
– Ja, det är det. Jag tror ju på det här! Människor är mer intresserade av vad man stoppar i sig i dag, och lägger engagemang och pengar på att äta bra.