Ingen avverkning för solljusets skull

Valdemarsviks centrum inramas av skogsklädda berg vars träd många anser skymmer solen för mycket. Senast i en insändare i veckan med önskan att träden på bergstopparna tas bort.

Valdemarsvik har en omväxlande och kuperad terräng. Det 45 meter höga berget i centrum är stort, men har inget namn.Foto: Anne-Marie Karlsson

Valdemarsvik har en omväxlande och kuperad terräng. Det 45 meter höga berget i centrum är stort, men har inget namn.Foto: Anne-Marie Karlsson

Foto: Anne-Marie Karlsson

Valdemarsvik2011-03-01 00:00

Men kommunen har inga planer på att avverka träd för solljusets skull.

Orten vid ostkustens enda fjord Valdemarsviken, har en omväxlande terräng med skogar och berg. Högst av bergen i centrala Valdemarsvik är Majeldsberget med sina 64 meter över havet. Lejonberget är 57 meter, Flaggberget 45 meter och berget mitt i samhället, som inte har något namn, är också 45 meter högt.

Är inte naturreservat
Inget av dem ingår i något naturreservat eller naturskyddsområde. Men, som det åligger alla skogsägare, har kommunen en skogsbruksplan som noga måste följas för en ekonomisk skötsel och garanterad återväxt. Andra kriterier som måste uppfyllas är miljömålen för biologisk mångfald och genetisk variation. Skogsvårdslagen reglerar närmare de rättigheter och skyldigheter skogsägare har.

- Vi har en grupp med spetskompetens som arbetar med skogen och sköter gallring, avverkning och skogsvård, säger Lars Spirberg, kommunens gatu-och fastighetschef.

Vissa träd måste sparas
- Ofta får vi begäran om att ta ner träd om de drabbats av någon sjuka eller är på väg att falla och utgör en allmän fara. När det gäller avverkningar måste vissa träd sparas för djurlivet, exempelvis insekter och fåglar. Slutavverkning görs i de flesta terränger, men det är inte aktuellt här.

Lars Spirberg har inte själv lagt märke till eller fått samtal om att bergsträden skymmer solen.

- Det kan man väl tänka att de gör på vintern när solen står lågt. Men det finns också de som vill ha träden kvar för att få skugga, eller slippa insyn på sina tomter, säger Lars Spirberg.

När det gäller träd på berg kommer också andra faktorer med i bilden.

Erosionsrisk
- Vi får inte bara avverka på den typ av berg som finns i Valdemarsvik, för då har vi en erosionsrisk. I vissa branter är det förbud eller kraftiga restriktioner att ta hänsyn till vid avverkningar eftersom rotsystemet binder jorden på berget. Efter avverkning ökar risken markant för erosion i samband med regn och snösmältning, säger Lars Spirberg.

Att ta bort träd på bergen för att - som insändarskribenten önskar - få ett "ljusare, energibesparande och gladare samhälle", är inget som gatu- och fastighetschefen vill ställa sig bakom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om