Vid Kopparhyttan i södra Valdemarsvik luktar det illa, ibland riktigt illa. Det räcker med att köra förbi i svackan där Gamla Riksvägen möter Grännäsvägen för att känna det. Men det är inget nytt.
- Så här har det varit i alla tider, säger Lars Hagelin. Svavlet frigörs i vattenfallet lite längre bort, där vatten från Målsjön och Grävsjön blandas.
Svavelväte frigörs
De är gamla utgrävda mossar och vattnet som tar sig förbi där samlar på sig det svavelväte som sedan frigörs. Svavelvätet, alternativt vätesulfid eller sulfan (H2S), är en kemisk förening som väger mer än luften omkring sig. Därför lägger den sig på den lägsta punkten, det vill säga svackan där vägarna möts. Lukten påminner om ruttna ägg, eller avlopp. Den blir intensivare när det blir kallare och därför luktar det mer på nätterna än på dagarna, särskilt klara nätter.
- Vi som bor här är trötta på kommentarerna om vårt avloppsvatten och att det skulle vara anledningen till stanken. Det är svavelväte från ån och inte våra avlopp som gemene man tycks tro! Vi är anslutna till det kommunala reningsverket.
Läs mer i måndagens NT