Var fjärde vecka har Jenny Forsberg jour 24-timmar om dygnet. Då måste hon alltid vara beredd på snabba omkast.
Oavsett om hon är mitt uppe i barnens aktiviteter, på sitt ordinarie jobb som fysioterapeut/medicinskt ansvarig för rehabilitering eller om larmet går mitt i natten när hon sover.
– Inom sex minuter ska jag inte bara ha hunnit till stationen utan också vara klar för att rycka ut i bilen. Då är det snabba ryck som gäller, berättar Jenny.
Strax därefter kan hon befinna sig vid en kaotisk trafikolycka, en husbrand eller hos någon som drabbats av hjärtstillestånd.
– Jobbet är verkligen omväxlande och det är tvära kast. Det finns ingen tristess och vi är alltid fokuserade på det vi ska göra.
Inom gruppen alternerar arbetsuppgifterna, menJenny Forsberg är främst rökdykare samt inriktad på sjukvård och omvårdnad.
– Oavsett uppgifter är alla lika mycket värda. Att jobba inom räddningstjänsten är ett lagarbete där vi är väldigt måna om varandra. Vi nyttjar varandras bästa sidor för att få ut det bästa av resurserna.
Att Jenny är kvinna i ett mansdominerat yrke väcker fortfarande viss uppmärksamhet. Men det är undantagslöst från utomstående personer som har en felaktig bild av yrket.
– Jobbet är krävande men vi är inga övermänniskor. Att ha kondition och styrka är viktigt, men ännu mer att inte ge upp och att tänka samt agera logisktmed sunt förnuft.
Det var tidigare två kvinnor i räddningstjänsten men efter årsskiftet är Jenny nu ensam. Något hon inte ser som något problem, men hon påpekar att fler skulle gagna kåren.
– En blandning är alltid bra. Så jag uppmanar verkligen tjejer som är nyfikna att söka sig hit. Det är ett jobb där det finns stora möjligheter att utvecklas och som ger stor tillfredsställelse. Vi får också mycket uppskattning av dem vi hjälper.
Lönen varierar.Grundersättningen under jourveckan är drygt 4 000 kronor, till det tillkommer lön under den aktiva jobbtiden men det rör sig inte om några stora inkomster.
– Jag har aldrig haft en tanke på att sluta, men den dag jag känner att jag ger mer än vad jag får i utbyte så är det dags att göra något annat. För min och de andras skull, konstaterar Jenny Forsberg.