Evenemanget börjar med musikunderhållning och välkomsttal på kajen. Sedan blir det invigningstal av Valdemarsviks kulturchef Gun Töllöfsen.
Då väntas också träroddbåtarna med passagerare i sekelskifteskläder kunna skönjas ute i viken.
– Tanken är att det ska handla om början av 1900-talet. Vi har en skärgårdsmarknad med hantverk och sånt som knyter an till den tidsandan. Vi ska också försöka ordna lite lekar för barn, sådana man lekte förr. Vi visar också upp våra gamla tändkulemotorer. Man kan ju inte återskapa allt, men vi försöker, säger Lena Karlsson, sekreterare i Waldemarsviks Träbåtsförening, som står bakom arrangemanget.
Det är också deras träbåtar som deltar i rodden.
– Sedan är det även enskilda som har egna träbåtar. Det brukar vara ett 20-tal båtar som deltar, berättar hon.
Upphovet till Waldemarsviksrodden var att föreningen först anordnade en del roddaktiviteter i samband med Östgötadagarna. Men när dessa flyttades till senare på säsongen föddes idén att i stället ordna ett eget roddevenemang i augusti.
Först var tanken att länka det till Boködagarna, och att anordna rodd ut till Bokö.
– Men det blev för långt, så vi valde den här varianten i stället, säger Lars Hallqvist, initiativtagare till Waldemarsviksrodden.
Då trodde han inte att det skulle bli en tradition som levde kvar ett decennium senare.
– Nej, vi bara provade. Sedan har det utvecklats till att bli lite mer än det var från början, säger han.
Rodden går till så att en större båt bogserar ut alla roddare till startpunkten ute i Valdemarsviken.
– Sedan ror vi därifrån, så att det inte ska bli så betungande. På Gännäs har vi ett mellanstopp där vi fikar och samlar ihop båtarna. Men om det är motvind hinner vi bara med snabbkaffe. Sedan ror vi på rad sista biten. Det är lite trevligt för publiken när det kommer lite samlat, säger Lars Hallqvist.
Ett annat inslag under dagen är en roddtävling mellan Östergötland och Småland.
– Den gamla gränsen mot Småland gick här i ån, så förr kunde det vara rätt så allvarliga fajter här, berättar han.
Men numera är det alltså fajt med åror, i stället för med nävar och tillhyggen.
– Tyvärr för Östergötlands del brukar vi förlora. Jag bor i det som tidigare var Småland och har frågat om jag inte kan få vara med i deras lag, för att få vinna någon gång. Men jag har fått nobben, säger han.