Lakvattenutredning efter larm om brunn

Fastighetsägare i Toverum har fått sitt dricksvatten utdömt. Valdemarsviks kommun tar inget ansvar, men avvaktar en lakvattensutredning.

Valdemarsvik2014-06-27 02:00

I maj i år testades ett antal dricksvattenbrunnar i närområdet kring Toverumsdeponin, där Valdemarsviks kommun sedan 2011 lagrat avloppsslam från Sandviks reningsverk. En av brunnarna visade sig ha otjänligt dricksvatten, förorenat av koliforma bakterier, som kan indikera förorening från avlopp och gödsel.

Den aktuella brunnen försörjer tre hushåll, som sedan maj tvingas hämta vatten från annat håll. Markägaren Britt Jangdin hävdar att dricksvattnet förändrats sedan avloppsslammet började lagras på Toverumsdeponin.

– Analysvärdet för koliforma bakterier började ju bli kraftigt förhöjt när slammet började lagras där. Vi kan inte se annat än att det är avrinning från slammet som tagit sig in i grundvattnet. Vår brunn är sluten, vi har ingen inträngning i pumphuset och vår borrade brunn är omsluten av berg, säger hon.

Britt Jangdin väntar nu på resultatet av ett nytt dricksvattenprov som togs för en dryg vecka sedan. I väntan på det ifrågasätter hon kommunens hantering av lakvattnet på Toverum.

– Vi har ju varit där på besök med en tjänsteman från kommunen, och det har konstaterats att det saknas lakvattendammar. Lakvattnet rann ju rakt ut och på sidan vad vi kunde se.

Thomas Örnberg, chef för Teknisk Service på Valdemarsviks kommun, hävdar att det finns lakvattenmagasin på västra sidan av deponin som anlades när kommunen påbörjade slamlagringen 2011.

– Lakvattensmagasin byggs i lågpunkt med en geotextilduk i botten, ovanpå den läggs stenmjöl och 20 centimeter kompost på vilket vass sedan planteras. Här samlas lakvattnet upp. Med andra ord syns endast en vassrugge, säger han, och tillägger att ytterligare lakvattenmagasin ska anläggas i förbyggande syfte i den sydöstra delen av deponin innan sluttäckning av deponin påbörjas.

Vad gäller slamlagringen konstaterar Örnberg att kommunstyrelsens ledamöter i februari i år fattade beslutet att stoppa lagringen på Toverum. Beslutet togs då kommunen ville göra en utredning om slammets eventuella påverkan på grundvattentäkter i närområdet till deponin.

Resultatet av analysföretaget Alcontrols utredning presenterades i maj, och visar enligt Thomas Örnberg inga tecken på att slamlagringen skulle vara orsak till det otjänliga dricksvattnet.

– Troligtvis beror förekomsten av koliforma bakterier på ytvatteninträngning. I Alcontrols rapport rekommenderas en genomgång av brunnens täthet samt kartläggning av lokala föroreningskällor, säger Örnberg.

Nyligen fattade dock kommunstyrelsens arbetsutskott beslutet att föreslå kommunstyrelsen ett fortsatt stopp för slamlagring på Toverum.

– Alcontrol har fått uppdraget att göra en lakvattenkaraktärisering, motsvarande den som gjordes 2011 innan lagringen av slam inleddes på Toverum. Man vill se om lakvattnets egenskaper förändrats över tid, och den rapporten har vi inte fått ännu, säger Thomas Örnberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om