Lars Hägg - årets ekologiska lantbrukare

Det är soligt. Det är kallt. Och det frustas lite grann i djurstallarna. Tjurarnas andning bildar smärre kondensmoln framför foderbordet på Kår-torps gård. Ägaren heter Lars Hägg. Han har blivit årets ekologiska lantbrukare
i Östergötland.

Lars Hägg, ägare till Kårtorps gård, får många superlativ för sin köttproduktion. I termer av goda slakt-Foto: BO CEDERQVIST resultat, bred kompetens, trevlig stallmiljö, god djuromsorg med mera, har Hägg utsetts till årets ekologiska lantbrukare i Östergötland.

Lars Hägg, ägare till Kårtorps gård, får många superlativ för sin köttproduktion. I termer av goda slakt-Foto: BO CEDERQVIST resultat, bred kompetens, trevlig stallmiljö, god djuromsorg med mera, har Hägg utsetts till årets ekologiska lantbrukare i Östergötland.

Foto: Fotograf saknas!

VALDEMARSVIK2005-03-04 04:00
Det är inte fy skam. Bakom utnämningen finns bland annat omdömet "trevlig stallmiljö med god djuromsorg." Tacka för att tjurarna ser ut att trivas. Biffiga djur på 600 kilo, vars hull, inom kort, kommer att ligga kravmärkt i köttdiskarna.
Men fram till dess har de haft det bra, menar Ekologiska lantbrukarna, som slår fast att Lars Hägg inte bara står djuren nära. Han har även varit en av de drivande krafterna bakom Ostgotha Nöt, en ekonomisk förening , vars syfte är att ge medlemmarna bättre pris genom att hitta egna marknadskanaler.

16 odlar krav-märkt
Berätta mer om Ostgotha Nöt!
- Föreningen består av 16 lantbrukare i Östergötland, som odlar krav-märkt. Det här är ett sätt för oss att hitta ut med våra produkter. Det finns en efterfrågan, inte bara på kravmärkt kött, utan också på att det kravmärkta köttet skall vara lokalproducerat, säger Hägg.
Vad betyder det, rent arbetsmässigt, för dig att odla krav-märkt?
- För det första är produktionen certifierad och kontrollerad efter vissa regler. Inga bekämpningsmedel eller konstgödsel får användas. Djuren får inte stå uppbundna. Fodret är annorlunda, vilket betyder en större andel grovfoder än en konventionell foderstat. Det finns också en del andra kriterier, som skall uppfyllas, svarar Hägg.
Inte mindre än 50 tjurar har sin hemvist på Kårtorp. De tarvar föda. Närmare ett ton ensilage per dag. Därutöver 150 kilo spannmål. Allt för att de ska växa, cirka 1,5 kilo per dygn.
Lars Hägg, lantbrukare sedan 1996, klappar ömsint "Ferdinand" på mulen. Intresset för kravmärkta nötboskap började för 3-4 år sedan. Innan dessa arbetade Hägg, för övrigt utbildad lantmästare, inom en rad yrken knutna till lantbruk. Men egentligen är han trottoarbonde.
- Ja, så kanske man kan säga. Flera dagar i veckan arbetar jag på LRF-konsult i Västervik, med bland annat driftplanering och EU-ansökningar. Så det här jobbet har jag inte på heltid.
Heltid eller inte. En omvittnat bra köttproducent är han i alla fall.
Ekologiska lantbrukarnaGrundades: 1985 av ett antal lantbrukare i Sörmland.
Syfte: Företräda de ekologiska lantbrukarnas intressen samt verka för en positiv utveckling av ekologiskt lantbruk, bland annat via lobbyverksamhet.
Antal medlemmar: 4 250 i landet, 283 i Östergötland.
Viktigaste frågan just nu: Genmodifiering av raps och potatis, något som de ekologiska lantbrukarna kritiserar hårt.
Källa: Ekologiska Lantbrukarnas kansli i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om